Pokušajte sami
3

Priprema ukusnog sushija ne mora biti tako komplikovna uz prave sastojke

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako bi mnogi odustali već pri prvoj pomisli da pripreme sushi kod kuće, oni kojima je to pošlo za rukom iznenadili su se uvidjevši da priprema tradicionalnog japanskog jela i ne mora biti baš tako komplikovana.

S obzirom na porijeklo i starost ovog jela, priprema sushija mijenjala se kroz vrijeme, a danas su najpoznatiji Nigiri sushi, Maki sushi, Uramaki sushi i Sashimi. Međutim, bez obzira koji od ovih sushija odlučite pripremiti, nijedan recept nije toliko komoplikovan. Najvažnije je da imate prave sastojke i da se koristite pravim posuđem.

Donosimo vam recept za najpopularniji Maki sushi kojim se najčešće mnogi služe u domaćinstvu.

Za pripremu sushija bit će vam potrebna sushi riža, nori alge, rižin ocat, šećer i so, file tune, losos, hrskavo povrće te sojin so i wasabi pasta.

Tajna dobro kuhane riže za sushi je u njenoj pripremi. Rižu prije kuhanja dobro operite u nekoliko voda te ocijedite. Potom rižu ubacite u šerpu za kuhanje i dodajte za nijansu više vode u odnosu na rižu. Kada riža zavrije, smanjite temperaturu na minimalno, poklopite šerpu te rižu kuhajte još desetak minuta, bez ikakvog miješanja. Nakon toga sklonite rižu sa šporeta te ostavite da odstoji još desetak minuta u poklopljenoj šerpi. Rižu potom premjestite isključivo u drvenu posudu, a najbolje je koristiti onu od bambusa.

U međuvremenu u maloj šerpi zagrijemo šećer, so i rižin ocat. Za otprilike 300 grama riže treba napraviti preljev od četiri kašike rižinog octa, dvije kašike šećera i jedne kašike soli. Ovaj preljev čuvajte na laganoj temperaturi desetak minuta, a nakon toga toplu otopinu octa prelijte po toploj riži i lagano promiješajte, ali bez kružnih pokreta. Nakon toga ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego krenete s pripremom sushija.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dok čekate da se riža ohladi, narežite file tune i lososa na jednake štapiće dužine otprilike pet centimetara. Isto tako uradite i s voćem i povrćem koje želite koristiti, a za početak najbolje je da to budu avokado, mrkva i krastavci.

Za umotavanje sushija najbolje je koristiti bambusov podmetač ili foliju. Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažite u rastvoru vode s malo rižinog octa kako bi vam bilo lakše raditi.

List nori alge prerežite na pola na širem dijelu. Jednu polovicu sa širim dijelom i sjajnom stranom položite na podmetač od babusa. Otprilike dvije trećine lista nori alge prekrijte s rižom, a po sredini rižu blago premažite wasabi sosom. Zatim redajte tunu ili losos te tanke prutiće povrća po želji.

Dio lista nori alge koji ste ostavili prazan lagano premažite vodom te zatim polako zavijte Maki sushi. Svitak koji ste dobili možete prerezati na šest jednakih dijelova.

Uz tako pripremljen Maki sushi poslužite sojin umak, wasabi pastu i suši đumbir. Prijatno.