|

Prekomjerna konzumacija jaja može dovesti do nastanka kardiovaskularnih tegoba

Prekomjerna konzumacija jaja može dovesti do nastanka kardiovaskularnih tegoba
0
Klix.ba
21.3.2019. u 07:58
7
komentara
0

dijeljenja
Prekomjerna konzumacija jaja može dovesti do nastanka kardiovaskularnih tegoba Ilustracija: Shutterstock
Iako su jaja dobar izvor proteina, ona sadrže i potencijalno štetan holesterol. Međutim, nova studija objavljena u petak u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA), nudi sasvim novo viđenje ovog problema.
Nakon ispitivanja 30.000 Amerikanaca tokom šest zasebnih studija, istraživači su zaključili da konzumiranje dodatnog pola jajeta dnevno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za šest posto i prerane smrti za osam posto tokom perioda istraživanja.

Zasebna studija je otkrila da dodatnih 300 miligrama holesterola dnevno povećava rizik od srčanih oboljenja za 17 posto i prerane smrti za 18 posto. Naime, 300 miligrama je dvostruko više od prosječne dnevne količine koju inače uzimaju Amerikanci. Zanimljivo je istaći da jedno veliko jaje sadrži 186 miligrama holesterola.

Novi podaci ukazuju na to da konzumiranje jaja povećava rizik od srčanog ili moždanog udara, iako studija ne uspostavlja uzročnu vezu.

"Rezultati nude dovoljno podataka da pretpostavimo kako jaja i ukupan unos holesterola u hrani ostaju važni kada je riječ o utjecaju na povećanje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, a još više za povećanje rizika od smrti bez obzira na uzrok", rekao je dr. Robert Eckel.

Međutim, kako ističe Tom Sanders, ovi rezultati se razlikuju od velike američke studije objavljene 1999. godine koja nije našla nikakve efekte. Nedavna studija iz Kine je čak zaključila da je holesterol smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti.

No, Sanders smatra da su novi rezultati relevantni samo za SAD, gdje prosječna osoba jede više jaja i mesa nego u Evropi.

"Konzumiranje jaja u umjerenim količinama, tri-četiri sedmično, je optimalno i to su sadašnje smjernice za prehranu u Velikoj Britaniji", rekao je Sanders.

Međutim, u Francuskoj se kroz nacionalne smjernice za prehranu opovrgava ideja da ne smijete jesti više od dva jaja sedmično, prenosi Health 24.

"Zdravo je jesti sve u ravnoteži. Ako jedete previše jednog proizvoda, u ishrani ostaje manje prostora za druge namirnice koje mogu imati više koristi za zdravlje. Jaja su vrlo hranjiva i iako se ova studija fokusira na količinu koju jedemo, jednako je važno obratiti pažnju na to kako se jaja kuhaju te na priloge koji dolaze uz njih", kazala je dr. Victoria Taylor.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...