Okusi za pamćenje
40

Počinje sedmica turske kuhinje: Egejski okusi bit će predstavljeni širom svijeta

I. B.
Sedmica turske kuhinje ove godine donosi egejske okuse
Sedmica turske kuhinje ove godine donosi egejske okuse
Bogati okusi i drevne tradicije plodne geografske regije te obilna gastronomska baština Anadolije slavit će se širom svijeta tokom Sedmice turske kuhinje, u trajanju od 21. do 27. maja 2024.

Sedmica turske kuhinje, koja se održava već treću godinu na godišnjoj bazi, obilježit će se brojnim događajima i kampanjama na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u inostranstvu i u Turskoj.

Kroz različite aktivnosti istaknut će se ukusni, zdravi, tradicionalni recepti održive turske kuhinje, bez stvaranja otpada. Ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu – dinamičan spoj historije, kulture i prirode ove zemlje.

Šta nam donose egejski okusi?

Egejska obala Turske, fantastičan pejzaž zelene i plave boje, privlači pažnju svojim veličanstvenim krajolikom, duboko ukorijenjenom historijom i kulturom zdrave hrane. UNESCO je 2010. godine priznao mediteransku prehranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

Karides güveç
Karides güveç

Egejska kuhinja odražava blagodati Egejskog mora, koje nam donosi maslinova ulja, raznoliko autohtono bilje i povrće, svježe morske plodove, staru tradiciju proizvodnje vina te filozofiju "od farme do stola".

Posljednjih godina, restorani otvoreni u ovoj regiji su dom inovativnih kuhara koji stvaraju kulinarska čuda, dok proizvode koji se uzgajaju na obližnjim poljima donose direktno na stolove održivim metodama proizvodnje. Čak i Michelinov vodič prepoznao je nekoliko restorana u Bodrumu i Izmiru, kao mjesta sa raznovrsnom i visokokvalitetnom ponudom jela.

Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja uključuje visokokvalitetne, prirodne sastojke s različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, također nudi brojne recepte za vegetarijance i vegane.

U Bosni i Hercegovini će se nizom aktivnosti obilježiti globalna manifestacija "Sedmica turske kuhinje" u okviru koje će se javnosti predstaviti jela turske Egejske regije.