Idealan za predjelo
46

Počastite se slasnim Hasselback krompirom s dodatkom maslaca, bijelog luka i ruzmarina

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pečeni Hasselback krompir s dodatkom maslaca, bijelog luka i ruzmarina vrlo je jednostavno jelo koje će oduševiti vaše goste, ali i ukućane. Ovaj tip pripreme krompira vuče korijene iz Švedske, a ime je dobio po restoranu Hasselback u Stockholmu.

Njihov pečeni krompir postao je prepoznatljivo jelo koje je u svojim domovima pripremalo i lokalno stanovništvo, čime je postao tradicionalno jelo Šveđana. Krompir Hasselback stila karakteriše rez po uzoru na harmoniku.

Od sastojaka vam je potrebno četiri komada krompira ili batata srednje veličine, 60 grama maslaca, pet čehni bijelog luka, dvije kašičice ruzmarina, sol, crni papar i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Krompir lagano operite i osušite kuhinjskom krpom, a zatim napravite kriške bez prolaska nožom kroz cijeli krompir kako se ne bi slomio. Zatim umiješajte kremasti maslac između svakog reza krompira te začinite sa soli i svježe mljevenim paprom.

Ogulite i nasjeckajte bijeli luk i vrlo malu količinu ruzmarina koju ćete zatim posuti po krompiru.

Nakon što ste ih začinili, krompire smjestite u posudu za pečenje uz kapljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja te pecite 30 minuta u rerni na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa. Kako biste bili sigurni da je krompir gotov, provjerite nožem. Ovako spremljen krompir idealan je za predjelo.