Iz "Sašine kuhinje"
159

Po bakinom receptu: Knedle sa šljivama koje uvijek uspiju

Klix.ba
Saša Vukić iz Karlovca već tri godine kuha i otkriva nove recepte. Svoja remek-djela podijelio je sa javnosti putem društvenih mreža i YouTube kanala gdje sve one koji žele napraviti određeno jelo savjetuje korak po korak kako da stignu do savršenog obroka.

Saša se danas odlučio za knedle sa šljivama i podijelio je recept.

"Knedle od šljiva moraju biti mekane, ne smiju biti žilave. Ovo je starinski i meni najbolji recept za domaće knedle od šljiva. One moraju biti i fine i mekane, a ne samo izgledati kao knedle i to je nabitnije u ovom receptu koji uvijek uspije", rekao je Saša.

Potrebno vam je 1,2 kilograma krompira, dvije kašike ulja, jedna kašika soli, dvoje jaja, 300 grama glatkog brašna, šećer, prezla i šljive bez košpica. Osim toga, potreban je veliki lonac vode zasoljen jednom malom kašikom soli.

Krompir trebate skuhati i ispasirati, te ostaviti da se ohladi 20 minuta. Dodati ulje, so, jaja i dobro promiješati, a potom dodati glatko brašno i umijesiti. Tijesto će biti ljepljivo, ali Saša kaže kako je to sasvim uredu jer će knedle ispasti još bolje.

Šljivama odstraniti košpicu. Oblikovati knedle i u njih staviti po jednu ili pola šljive, te šećera. Kendle stavljati u lonac kipuće vode koja je posoljena. Čim isplivaju, izvadite ih vani.

Na ulju ispržiti kratko prezlu, pa dodati knedle i promiješati. Po želji posipati sa šećerom i poslužiti.

"Knedle su savršene, upravo onaj okus koji očekujete. Starinski kao da ih je pravila baka. Nisu žilave baš zbog svega objašnjenog u video receptu. A što je najbitnije, ovo su knedle od šljiva koje uvijek uspiju ako se budete pridržavali uputa iz videa", poručio je Saša.