Kulinarske vještine
125

Pitali smo stručnjake kako kuhanje s djecom učiniti zabavnim i hraniti se zdravo

E. Sk.
Zabava je u pripremi, u pričanju o namirnicama (Foto: Ines Selimović)
Zabava je u pripremi, u pričanju o namirnicama (Foto: Ines Selimović)
Poznate bh. kuhare pitali smo kako kuhanje s djecom učiniti zabavnim, kada je pravo vrijeme za spremanje zimnice i šta zapravo znači pravilna ishrana.

Svoje kulinarske vještine otkrila nam je Danira Šabić koja nam kaže da djeci nije teško da vide čaroliju u svemu pa tako i u kuhanju.

"Najvažnije je da mi, odrasli, pokušamo da vidimo barem dio te čarolije i da se fokusiramo na sam proces kuhanja, umjesto na finalni cilj. Odrasli kada kuhaju, kuhaju mehanički, ne razmišljaju previše o postupku i procesima iza kuhanja. Zabava je u pripremi, u pričanju o namirnicama, u testiranju recepata, mjerenju i spajanju namirnica. Zabava je čak i u griješenju i učenju kroz greške", kaže Šabić.

Foto: Ines Selimović
Foto: Ines Selimović

Provedeno vrijeme s djecom u kuhinji generirat će lijepe uspomene, a ujedno im pružate priliku za razvoj raznih vještina.

"U Danni´s Little Kitchen se vodim upravo ovom metodom. Kompletan fokus je na pripremi hrane i na promovisanju korištenja zdravih namirnica u tom procesu", govori naša sagovornica.

Zajedničkom pripremom jednostavnih jela djetetu razvijate ljubav prema dobrim i zdravim navikama kako u higijeni, izboru namirnica tako i u zdravoj hrani. Najnovija naučna istraživanja ukazuju na to da kuhanje s djecom ima višestruke benefite za njih.

"Da, to je apsolutno tačno. Osim benefita zbog kojih sam ja i izabrala kuhanje, na osnovu Montessori pedagogije i važnosti koju aktivnosti iz svakodnevnog života imaju za razvoj fine motorike kod djece, razvoj samopouzdanja, samostalnosti, kao i sposobnosti za rad u timu, kuhanje ima mnoge druge benefite za djecu", poručuje Šabić.

Istraživanja su pokazala da su djeca koja aktivno učestvuju u pripremi jela otvorenija da probaju raznovrsnije namirnice.

"Kroz nekoliko godina rada u kuhinji s djecom, mogu samo da potvrdim ovu tvrdnju. Veliki je broj primjera koje mogu da navedem, kako iz moje kuhinje, tako i iz priča roditelja čija su djeca dolazila na radionice kuhanja", kaže.

Foto: Ines Selimović
Foto: Ines Selimović

Upravo zbog ovakvog "feedbacka" je, dodaje, željela ljudima iz svih dijelova BiH i regije, kao i svijeta, omogućiti da prisustvuju radionicama te je počela da ih organizuje i online.

"Djeca i roditelji kuhaju zajedno sa mnom i ostalim učesnicima i na taj način uče da kuhaju zdrava jela, razvijaju zdrave prehrambene navike i kvalitetno provode zajedničko vrijeme. Osim stvaranja zdravijih prehrambenih navika, djeca kroz kuhanje uče i matematiku, fiziku, hemiju, razvijaju socijalne vještine", pojašanjava Šabić.

Kada je u pitanju priprema zimnice, naša sagovornica kaže da je njoj upravo to jedna od dražih uspomena iz djetinjstva.

"Pravljene zimnice kod nas ima dugu tradiciju i vrlo je koristan način konzerviranja povrća za dug zimski period. Meni je spremanje zimnice jedna od dražih uspomena iz djetinjstva, majka i dida bi nam uvijek dali da im pomognemo i rendamo kupus i režemo povrće. To bi se dešavalo uvijek nekada sredinom jeseni, kada zahladni", prisjeća se.

Fermentiranje, kada se radi na pravila način, bez aditiva i konzervasana, jedan je od najzdravijih načina očuvanja povrća za kasniju upotrebu, napominje naša sagovornica.

"Kiseljenjem povrća nastaju probiotici, dobre bakterije koje su vrlo bitne za naše zdravlje", govori.

Pravilna prehrana predstavlja raznovrsnu prehranu u kojoj preovladavaju voće i povrće, uz dodatak cjelovitih žitarica, mahunarki, orašida, sjemenki i začina.

"Naravno, ovakva prehrana je važna u pandemiji, ali nećemo imati mnogo koristi od nje ukoliko se fokusiramo na ono što unosimo u naš organizam samo onda kada nas bolest već snađe. Potrebno je stalno voditi računa o tome šta unosimo u naša tijela, da bismo ih učinili najoptimalnijim i da bismo bolje podnijeli bilo kakvu bolest koja nas zadesi, uključujući i koronavirus", savjetuje Šabić.