Jednostavna priprema
5

Pita od badema i marelice - ukusna slastica po receptu iz Francuske

Klix.ba
Foto: Rachel Roddy/The Guardian
Foto: Rachel Roddy/The Guardian
Razni džemovi koji se pripremaju krajem ljeta ili čak i oni koje pronađete u kuhinji od prošle zimnice odlični su za pravljenje slatkih pita i kolača. Stoga vam donosimo veoma jednostavan francuski recept za ukusnu pitu od badema i marelice.

Za pripremu peciva za ovu pitu potrebno vam je 175 grama maslaca, 250 grama prosijanog brašna, jedan prstohvat soli, 50 grama šećera u prahu i jedno tučeno jaje.

Kako biste filovali pitu potrebno vam je 250-300 grama džema od marelice, dva velika jaja, 175 grama šećera i 250 grama mljevenih badema.

Prije pečenja pite zagrijte pećnicu na 180 stepeni i tepsiju prečnika 28 centimetara stavite u pećnicu kako bi se zagrijala.

Umijesite brašno, maslac, sol, šećer u prahu i tučeno jaje sve dok ne objedinite ove sastojke u loptu. Zavijte dobijeno tijesto u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje sat vremena.

Nakon što je tijesto odstajalo razvijte ga na krug veličine tepsije te utisnite u tepsiju. Rubove pite utisnite da budu viši te potom pitu premažite džemom od marelice.

Potom dobro umutite dva velika jaja sa šećerom i ubacite u njih i mljevene bademe. Ovu smjesu sipajte preko džema na slatkoj piti.

Pitu pečete od 30 do 40 minuta, dok ne dobije blago zlatnu boju.

Nakon pečenja pitu možete posuti šećerom u prahu i poslužiti toplu ili hladnu.