|

Pire krompir, med ili grožđice pružit će vam jednako snage kao i energetski gelovi

Pire krompir, med ili grožđice pružit će vam jednako snage kao i energetski gelovi
3
Dž. L.
22.10.2019. u 20:50
3
komentara
3

dijeljenja
Pire krompir, med ili grožđice pružit će vam jednako snage kao i energetski gelovi Foto: Sheri L Giblin/Getty Images
Kašika pire krumpira jednako je dobra u pružanju energije kao i razni energetski gelovi koji su omiljeni među sportistima. Međutim, kod dugoročnog korištenja takvih gelova, uvijek dođe trenutak kada tijelu ponestaje glikogena zbog čega treba nešto drugo za energiju.
Istraživanje koje je podržao "Savez za istraživanje krompira" otkrilo je da je krumpir pire, u poređenju s energetskim gelovima ili vodom, efikasno nadopunio nivo energije kod biciklista na veće udaljenosti.

Međutim, iako se krompir može činiti povoljnijom varijantom od sintetičkih aromatiziranih gelova, čvrstu hranu teško je nositi i još teže probaviti kada pređete 15 kilometara maratona. Otuda je i nastala potreba za energetskim gelovima ili vrećicama u kojima je zapakovano od 20 do 40 grama ugljikohidrata.

Ipak, kako piše britanski Guardian, priroda uvijek ima "pri ruci" svoja pakovanja namirnica bogatih ugljikohidratima.

MedKao i komercijalni energetski gelovi, med se sastoji uglavnom od fruktoze i glukoze, kombinacije koje tijelo apsorbira bolje nego samu glukozu. Med se koristi kao izvor energije još od Olimpijskih igara u drevnoj Grčkoj. Ovih dana dolazi čak i u vrećicama prilagođenim trkačima.

Voćne kašiceKašaste voćne teglice koje se prodaju kao užina za bebe i malu djecu također su prilično dobar izvor energije za sportaše, a budući da je riječ o pasiranom voću, obično su ukusnije od energetskih gelova. Ove kašice popularne su među ultramaratoncima.

GrožđiceJoš uvijek su kesice grožđica dobar izvor ugljikohidrata, kao i ostalo sušeno voće poput datula. Jedno istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji ustanovilo je da su grožđice djelovale jednako dobro kao i energetski gelovi na grupu trkača koji su trčali 80 minuta.

Guava želeKolumbijski biciklisti već godinama koriste neku vrstu džema od guave, bogatog ugljikohidratima, koji je ukusan poput ispasiranog voća. Tradicionalni guave žele dostupan je u crvenim trakicama umotanim u osušeno lišće.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...