Ishrana
16

Pet namirnica koje su iznenađujuće dobre za vas

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ljudi vole hranu kao što vole porodicu. Pored svih tih poslastica koje nas okružuju ponekad može biti teško održavati normalnu težinu, no uvijek se mogu naći namirnice koje su jednako zdrave i ukusne.

Avokado

Poznato je da je avokado voće koje sadrži puno masti, zbog čega ga neki i izbjegavaju, ali ono što mnogi možda ne znaju jeste da se radi o mastima koje pomažu apsorbovati antioksidanse koje avokado sadrži. Spada u najnutritivnije vrste voća, a u ljetnim danima odličan je za pripremu hladnih juha.

Puter

Iako je teško zamisliti da je puter na listi namirnica koje su dobre, možda vas razuvjere neke od njegovih prednosti: bogat je vitaminima koji se lako apsorbuju, izvor je brze energije i ne taloži se u masnim tkivima.

Kafa

One koji su ovisnici o kofeinu i ne zanima toliko konačan rezultat mnogobrojnih rasprava koje se vode o tome da li je kafa zdrava ili ne. Ali činjenica je da je kafa najbolji antioksidans od svih koji se svakodnevno koriste, što su potvrdila istraživanja Američkog udruženja hemičara koja su rađena na više od 100 namirnica. Ipak, ne zaboravite voditi računa o količini koju unosite, jer pretjerano konzumiranje kafe može izazvati negativne simptome kao što je anksioznost.

Kikiriki puter

Iako 49 g masti u 100 g kikiriki putera zvuči zabrinjavajuće, ova namirnica odličan je izvor proteina i smanjuje rizik od bolesti srčanih arterija. Ipak, preporučuje se onaj bez dodanih šećera.

Hljeb

Hljeb je namirnica s visokom energetskom vrijednošću i čini osnovu prehrane, posebno za djecu. Sadrži zdrave ugljikohidrate koji su najveći izvor energije ljudskom organizmu a bogat je i proteinima, vitaminom B, hranjivim vlaknima i antioksidansima.