Neodoljiv spoj
1.2k

Ovog Bajrama napravite cheesecake baklavu, tradicionalni kolač na drugačiji način

E. Lj.
Postoje mnoge verzije baklave koju mnogi zovu "kraljicom orijentalnih kolača", a ako ovog Bajrama želite probati ovaj tradicionalni desert na drugačiji način, predlažemo vam da napravite cheesecake baklavu.

Za pripremu ove neobične slastice potrebno vam je 12 tankih kora za baklavu, 12 kašika istopljenog putera, 2 šolje pistacija, 2 šolje lješnjaka, prstohvat soli, 3 šolje kremastog sira, pola šolje meda, 3 veća jajeta, 2 kašike vanilije, 1 kašika soka od limuna, 1/2 šolje vode, 1 kašika vode s okusom narandže, 1/4 šolje nasjeckanih pistacija, 1/2 šolje nasjeckanih oraha, kopriva i sok od 2 limuna.

U kalup za tortu promjera 24 cm stavite papir za pečenje pa ga premažite otopljenim puterom. U međuvremenu pripremite koru - premažite je puterom, preklopite vertikalno na pola i stavite u kalup tako da malo visi preko ivice kalupa. Isto uradite i s preostalim korama.

Dvije šolje pistacija i dvije šolje lješnjaka istinite da imaju teksturu pijeska. Stavite u zdjelu, dodajte preostali otopljeni puter i prstohvat soli te sjedinite. Smjesu rasporedite u kalup koji ste prethodno obložili korama i ostavite u frižider dok ne pripremite kremu od sira.

U velikoj zdjeli mikserom miješajte kremasti sir dok ne dobijete tečnu strukturu. Nakon toga dodajte med, jedno po jedno jaje, vaniliju i sok od limuna. Sjedinite, ali nemojte puno miješati. Ovu smjesu sipajte u kalup i pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni. Nakon toga hladite jedan sat pa stavite u frižider na minimalno četiri sata.

Med i vodu od narandže zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada proključa smanjite na laganu vatru i kuhajte dok se zgusne (otprilike 15 minuta). Sklonite sa šporeta, a nakon što se ohladi dodajte lješnjake i pistacije. Ovaj preljev stavite preko ohlađene baklave sa sirom i uživajte u neobičnoj poslastici.