Uvrstite ih u jelovnik
33

Ovo su najbolje namirnice za snižavanje holesterola

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Holesterol je jedan od najkonfuznijih aspekata zdravlja. Za mnoge se prehrana za snižavanje holesterola sastoji od nemasne, bezukusne hrane. No, to nije tačno.

Ako želite spustiti holesterol, striktno izbjegavanje svih masnoća nije odgovor. Trik je u umjerenosti i ravnoteži. Holesterol je prirodni sastojak našeg tijela i neophodan je za normalno funkcioniranje stanica, nerava i hormona.

Holesterol cirkulira kroz tijelo i normalno se ne odlaže u krvne žile, ali kad se javi upalno stanje u krvnim žilama, "loši" holesterol (LDL) odlaže se u arterije i sužava ih ometajući time protok krvi. Tako se stvore preduvjeti za infarkt ili moždani udar. Neke osobe su posebno osjetljive na visoki holesterol.

Masna riba

Losos, skuša i pastrva prepuni su omega-3 masnih kiselina koje snižavaju razinu lošeg, a podižu razinu dobrog holesterola. Uključite masnu ribu u svoju prehranu barem dva puta sedmično.

Grah

Grah je posebno bogat rastvorljivim vlaknima. Vari se nešto duže, što znači da ćete se se poslije obroka osjećate sito i taj osjećaj će potrajati. Upravo to je i jedan od razloga što se grah preporučuje u režimima za gubljenje kilograma.

Plavi patlidžan i bamija

Obije vrste povrća spadaju u niskokaloričnu hranu i također su odličan izvor rastvorljivih vlakana. Bamija obiluje vitaminom C, folatima i vitaminom K. Pomaže kod apsorbovanja šećera i održavanja normalnog nivoa glukoze u krvi. Plavi patlidžan dokazano pomaže u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa, karcinoma i srčanih problema.

Orašasti plodovi

Veliki broj istraživanja pokazao je da je konzumiranje badema, oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova izuzetno dobro za srce. Šaka orašastih plodova dnevno može, prema navodima studija, da spusti nivo LDL holesterola i do 5 posto. Orašasti plodovi sadrže i druge hranljive materije koje štite srce i sprečavaju kardiovaskularne komplikacije.

Zob i ječam

Zob i ječam često se jedu za doručak te sadrže posebnu vrstu vlakana, beta-glukane, koja se vežu za loš kolesterol i olakšavaju sustavu da ga izbaci iz tijela. Za zdravu količinu beta-glukana, važno je ciljati na 120 do 200 grama zobi ili ječma dnevno.