Povedite računa
7

Ovih šest namirnica za doručak trebate izbjegavati jer povećaju upale u tijelu

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Izbalansiran doručak je važan za vaše zdravlje. Prava hrana za doručak može vašem tijelu pružiti korisne hranjive tvari, vitamine i minerale koji će vam pomoći da svoj dan započnete na najbolji mogući način.

Međutim, postoje namirnice za doručak koje su (iako su ukusno primamljive) nezdrave za vas, a ove namirnice za doručak mogu doprinijeti upali u vašem tijelu.

Upala se stalno javlja prirodno. Ako dobijete rez na papiru, vaš prst postaje crven, natečen i natečen - tada počinje da zacjeljuje. Ovo je imunološki odgovor tijela za kontrolu krvarenja i sprječavanje infekcije u rezu.

Budući da upala ponekad može biti reakcija koja je u suštini preteča izlječenja, ne želite je spriječiti u svim situacijama. Problem se javlja kada imate veliku, hroničnu upalu. Ova vrsta upale je sistemskija od lokaliziranog reza i javlja se kontinuirano tokom vremena. Na primjer, reumatoidni artritis je oblik hronične upale, jer upaljene stanice napadaju zglobna tkiva, što rezultira kroničnom nelagodom i bolom.

Sve u svemu, hronična upala je povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, bolesti srca i moždani udar .

Također, je vođen faktorima načina života kao što su prehrana, stres, san i vježbanje. Na primjer, sjedeći način života, hronični stres, nedovoljno spavanje i konzumiranje visoko obrađene prehrane pune zasićenih masti, natrijuma i dodanog šećera povećavaju rizik od hronične upale. Kada je u pitanju vaša ishrana, možda redovno jedete neke namirnice koje mogu doprineti većoj upali, a to se može odnositi na ono što jedete za doručak svaki dan.

Sendviči

Kada je u pitanju upravljanje upalom u vrijeme doručka, Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, autorica knjige "The Sports Nutrition Playbook" predlaže ograničavanje namirnica koje sadrže mnogo dodatog šećera i zasićenih masti.

"Zasićene masnoće koje se nalaze u sendvičima, pecivima, pečenim proizvodima i većini smrznutih namirnica za doručak mogu doprinijeti povećanju kolesterola i upala ako se konzumiraju redovno tokom dužeg vremenskog perioda, a to je posebno slučaj ako je ishrana pojedinca niska", kaže Goodson.

I ne samo to, već neka brza hrana dolazi sa transmastima, još jednom vrstom masti za koju se zna da je direktno povezana s većim nivoima upale u tijelu. Zapravo, Svjetska zdravstvena organizacija predlaže potpuno izbjegavanje transmasti ako možete.

Kako biste smanjili upalu i još uvijek mogli uživati ​​u hrani koju volite, Goodson predlaže da odaberete sendviče za doručak napravljene od nemasnog mesa i hljeba od cjelovitih žitarica.

Instant ovsena kaša sa ukusom

Također, na listi skrivenih inflamatornih namirnica je i omiljeni klasik: instant zobena kaša. Međutim, Manaker upozorava da brže ne znači uvijek bolje.

"Naravno, ovsena kaša je klasičan doručak dobar za vas koji je pun zdravih vlakana, vitamina i ugljenih hidrata. Međutim, ako se odlučite za aromatiziranu sortu koja sadrži dodane šećere, možda doprinosite svojoj upali", dodaje.

To je zato što su, nažalost, istraživanja otkrila da ishrana bogata dodatkom šećera može povećati proinflamatorne markere u tijelu, što u konačnici povećava upalu.

Kako biste smanjili upalu držite se zobenih pahuljica bez okusa i dodajte svježe bobice i malo javorovog sirupa za dodatni okus.

Mafini

Privlačnost peciva za doručak kao što su mafini ili krofne je ta što su ukusna, brza i lako se uzimaju kada ste u žurbi. Nažalost, često mogu sadržavati velike količine sastojaka za koje se zna da izazivaju upalu kada se konzumiraju u velikim količinama na konzistentan način.

"Mnogi mafini su puni dodatog šećera, zasićenih masti i drugih pro-upalnih sastojaka. Iako mafini mogu zvučati zdravo, ovisno o tome kako su napravljeni, oni mogu biti ne baš sjajan izbor za ljude koji pokušavaju smanjiti upalu."

Ne samo da dodani šećer djeluje kao pro-upalni sastojak, već je utvrđeno da bijelo brašno – koje je rafinirani ugljikohidrat – ima i proupalne efekte.

Prerađeno crveno meso

Meso za doručak kao što su kobasica su ukusno slani načini za početak dana i savršena su prilog uz kajganu i vašu omiljenu šoljicu kafe. Nažalost, ovi prerađeni proizvodi od crvenog mesa možda neće učiniti nikakvu uslugu vašem tijelu kada je u pitanju upala.

Kobasice sadrže mnogo spojeva koji se nazivaju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGEs). Ova jedinjenja su povezana sa višim nivoima upale i prate se do hronične bolesti i specifičnih vrsta raka. Vaše omiljeno meso za doručak ne morate u potpunosti izbjegavati, ali možete se ograničiti na njih tako što ćete ih sačuvati za posebne prilike.

Bijeli hljeb

Shvatili smo, nema ništa tako ukusno kao komad tosta sa toplim puterom ujutro. Međutim, nažalost, bijeli hljeb se pravi od bijelog brašna, koje se brzo vari i može ostaviti osjećaj gladi za sat ili dva. Bijelo rafinirano brašno povezano je s povećanim nivoom upale.

Zamijenite svoje opcije bijelog brašna za doručak na bazi pšenice i već ste na dobrom putu da smanjite upalu. U stvari, cjelovite žitarice su povezane sa smanjenom upalom, manjim rizikom od hroničnih bolesti, kao i drugim zdravstvenim prednostima poput gubitka težine.

Palačinke

Palačinke i vafli obično su koncentrirani izvor bijelog brašna i dodanog šećera i često imaju vrlo malo proteina ili vlakana kako bi uravnotežili šećer. Plus, ko ne voli da ih poliva sirupom i šlagom? Ova kombinacija je, nažalost, recept za inflamatornu katastrofu.

S vremena na vrijeme, odabir palačinki nije problem. Međutim, ako se redovno oslanjate na njih za brzo povećanje energije ujutro, možda je vrijeme da ih zamijenite za nešto uravnoteženije.