Ukusno i zdravo
45

Ove vrste suhog voća trebali biste unositi tokom zime jer su pune D vitamina

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Vitamin D ili vitamin sunca vrlo je važan za naše tijelo, a tokom zimskih mjeseci mnogima ga nedostaje.

On je zadužen za održavanje normalne razine kalcija i fosfora koji cirkuliraju u krvi. Također, učestvuje u apsorpciji kalcija u kostima te, sam ili u kombinaciji s kalcijem, povećava mineralnu gustoću kostiju i smanjuje rizik od prijeloma.

Osim izlaganjem suncu i dnevnom svjetlu, organizam možemo nahraniti vitaminom D i konzumiranjem određenih namirnica, a ima ga u ovim vrstama suhog voća.

Suhe šljive

Suhe šljive nisu poznate samo po dobrobitima za probavu, već i po tome što su dobar izvor vitamina D. One su hranjive te ih možete jesti i kao užinu.

Hurme

Hurme također sadrže određenu količinu D vitamina, a osim toga, bogate su i prirodnim šećerima. Hurme smatraju i za voće koje podiže energiju.

Suhe smokve

Suhe smokve predstavljaju ukusan način povećanja unosa vitamina D u organizam. Osim slatkog okusa, krasi ih i predivna kremasta tekstura koja će oduševiti svakog gurmana. Suhe smokve su odlična alternativa hurmama te ih možete koristiti u desertima, sokovima ili kao zdrav međuobrok.

Grožđice

Grožđice su najpopularniji "član" kategorije suhog voća, a najbolja stvar je što su prepune vitamina D. Grožđice imaju brojne prehrambene vrijednosti i zdravstvene beneficije, stoga biste ih trebali uključiti u svoju prehranu.