"Niđe veze"
729

Otkrili smo tajnu najboljih mostarskih palačinaka, ima ih čak 20 vrsta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Iako su palačinci prisutni u svim krajevima svijeta, oni mostarski su na dobrom glasu i iskusni gurmani ih ne zaobilaze. Iako nekoliko objekata u gradu na Neretvi u svojoj ponudi ima palačinke, za najbolje važe one u restoranu "Niđe veze".

Restoran "Niđe veze" se nalazi na mostarskom Bulevaru, neposredno uz rijeku Radobolju. Adela Žujo, šefica kuhinje, tvorac je palačinaka o kojima se priča i kojih su pune društvene mreže.

"Često nas pitaju koja je tajna našeg uspjeha i naših palačinaka, ali to u osnovi i nije neka tajna. Svi znamo da trebamo naporno raditi, svakodnevno stvarati neku novu vrijednost i voljeti ono što radimo da bismo uspjeli. Drugi uslov je rad s kvalitetnim namirnicama. Gostu morate ponuditi kvalitet, da to na tanjiru lijepo izgleda, pa da on i sutra poželi doći", kaže ona.

Zadovoljan gost je uvijek osnovni cilj, a dio tajne su i zadovoljni radnici.

"Možete imati i najbolju ideju, ali ako nemate ljude koji to mogu iznijeti, ništa od toga. Kao šef morate naći ljude, obučiti ih i to nije nimalo lak posao. Morate ostaviti dosta života u kuhinji da bi ono što gost vidi na slici dobio i na stolu. Nije kuhinja jedina i konobar je dio priče, njegov pristup gostu, ljubaznost, osmijeh...", kaže Adela.

"Niđe veze" na meniju ima dvadesetak vrsta palačinaka i svi se savijaju u trougao.

"Svaki od njih ima posebnu i pažljivo definisanu recepturu. Treba prepoznati okuse i ono što se slaže, nije poenta samo da se svašta nabaca. Od dvadeset vrsta palačinaka svakom se dopadne neka druga, ali najpopularnija je Ferrero Rocher", kaže Adela koja je sama kreirala palačinke po kojima je ovaj restoran postao prepoznatljiv.

U "Niđe veze" možete probati i odlične vafle, brojna slana jela, pizze, sendviče, uživati u nargili, ali palačinci su bili i ostali neprevaziđeni. Adela nam kaže i kako stranci, putnici namjernici iz bijelog svijeta, neki od brojnih mostarskih turista, znaju tražiti baš palačinke iz "Niđe veze", a to je poseban kompliment.

"Popraviti dan svakom gostu, palačincima ili nekim drugim proizvodom, gestom ili ljubaznošću, to je naša želja", kaže nam na kraju autorica prepoznatljivih mostarskih palačinaka.