Jagode, bjelanca i šećer
26

Osvježite se uz ledenu slasticu za koju su vam potrebna samo tri sastojka

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
U vrelim ljetnim danima mnogima teško padaju kalorične čokoladne poslastice, ali na sreću tu su brojni recepti za lagane deserte koji će vas ujedno osvježiti, ali i zadovoljiti vašu potrebu za šećerom.

Umjesto što biste posegnuli za praškastom kesicom sladoleda iz prodavnice, možete napraviti ukusni pjenasti sladoled s pravim voćem. Poslastičari najbolje znaju kako su vam za takvu slasticu potrebna samo tri sastojka, a u ovom slučaju to su jagode, bjelanca i šećer.

Za početak umutite u čvrsti snijeg bjelanca od četiri jajeta. Potom u bjelanca dodajte šest do osam kašika šećera te ponovo sve dobro umutite. Ukoliko želite manje ili više slađi desert, dodajte šećera po volji.

U tako umućeni snijeg od bjelanaca postepeno dodajte kilogram sitno nasjeckanih jagoda. Dobro sve umutite, rasporedite smjesu u zdjelice i ostavite u lednjak nekoliko sati.

Ovako pripremljen desert spreman je za jelo. Ako želite, uz njega možete poslužiti i šlag i šumsko voće. Uživajte!