|

"Organska kontrola“ međunarodna certifikacijska organizacija iz BiH u organskoj proizvodnji

"Organska kontrola“ međunarodna certifikacijska organizacija iz BiH u organskoj proizvodnji
0
F
FENA
5.12.2007. u 13:26
0
komentara
0

dijeljenja
"Organska kontrola“ međunarodna certifikacijska organizacija iz BiH u organskoj proizvodnji
"Organska kontrola“ prva je međunarodna certifikacijska organizacija u organskoj proizvodnji u BiH i prošla je sve faze akreditacije Međunarodne federacije za organsku poljoprivredu – IFOAM, što potrošačima u BiH može garantirati puno povjerenje u proizvode koje je ova organizacija certificirala.
Ovo je izjavio danas u Sarajevu Marijo Perc, potpredsjednik Upravnog odbora "Organske kontrole“, tokom prezentacije djelovanja te organizacije.

"Organska kontrola“, kako je istaknuto, osnovana je 2003., a u junu 2007. dobila je međunarodnu akreditaciju svog certifikacijskog programa i ti certifikati omogućavaju proizvođačima organskih proizvoda iz BiH pristup svjetskim tržištima organskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

U oblasti grupne certifikacije ova organizacija je obuhvatila 329 individualnih poljoprivrednih proizvođača koji su zasnovali organsku proizvodnju, uglavnom za poznatog kupca.

Prema statistici, u 2007. godini u BiH je pod organskom proizvodnjom 497 ha zemljišta, uključujući 440.000 ha poljoprivrednog i šumskog zemljišta za sakupljanje samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva.

Tehničku podršku "Organskoj kontroli“, kako je istaknuto tokom prezentacije, pružaju švedska organizacija SIDA, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali i udruženja poljoprivrednika iz oba bh. entiteta.

Današnjoj prezentaciji uz predstavnike proizvođača organske hrane i druge goste prisustvovao je i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Lars Erik Wingren.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.