Uništit će ga
39

Od lisnatog povrća do orašastih plodova: Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u blender

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Blenderi mogu biti odličan kuhinjski aparat za svakodnevnu upotrebu, ali obratite pažnju na određene namirnice koje mogu nanijeti više štete nego koristi vašem blenderu.
Posljednjih nekoliko godina, blenderi su postali izuzetno traženi kuhinjski aparati. Dio zasluga svakako može biti od sve većeg broja raznih zdravih smoothieja, koje promovišu razni nutricionisti i dijetetičari.

No, prije nego što se odlučite na korištenje blendera, važno je znati da neke namirnice nisu najbolja opcija za ovaj aparat.

Lisnato povrće sobne temperature

Cijeđenje soka ima više zdravstvenih benefita, ali pripazite kada u blender stavljate lisnato povrće bogato vlaknima. Kuhar Andre Sickinger navodi da bi motor mogao upropastiti lisnato povrće. Ako želite zadržati boju povrća, stavite ga u zamrzivač na pet minuta.

Smrznuto voće koje pretvrdo

Iako su smothieji ukusni i jednostavni za napraviti, ljudi ponekad stave potpuno smrznuto voće u blender. To može rezultirati grudastim smoothiejima i u nekim slučajevima, može uzrokovati lomljenje oštrica. Ostavite smrznuto voće u hladnjaku da se otopi ili ga stavite u plastičnu vrećicu i otopite u posudi s vodom prije nego što stavite u blender.

Namirnice jakih mirisa

Sve namirnice s jakim okusom (kao bijeli luk i čili) može utjecati na gumeni dio blendera i "začiniti" druge namirnice koje ćete miksati. Možda ste to primijetili kada ste stavili bijeli luk u blender, a onda ste ujutro i dalje imali taj okus u svom smoothieju čak i nakon što ste isprali posudu.

Premalo ili previše tečnosti

Blender ne može raditi bez tečnosti, a premalo tečnosti može učiniti namirnice pregustim. Također, previše tečnosti može dovesti do toga da oštrice ne dođu u dodir s namirnicama.

Kosti

Kuhar Sickinger kaže da viđa neiskusne kuhare kako stalno rade ovu grešku. Kada dodajete piletinu ili ribu u blender za mesne okruglice ili riblje kolače, važno je paziti da u mesu nema kostiju. Ovo zvuči očito, ali iznenadili biste se koliko često i profesionalci i početnici čine ovu pogrešku.

Sušeni paradajz

Nikada ne pokušavajte izmiksati sušeni paradajz. Njegova kožasta tekstura zaglavit će blender. Ako ga želite pomiješati, prvo ga namočite u vodi kako bi se omekšao.

Sve što je prevruće

Ako stavite vruću tečnost u svoj blender s poklopcem, mogli biste ga ozbiljno oštetiti. Od pare će cijeli poklopac eksplodirati i tečnost će biti po cijeloj kuhinji. To može napraviti veliki nered i izazvati opekline.

Orašasti plodovi

Bilo što jako tvrdo poput orašastih plodova ili zrna kafe može otupjeti oštricu. Također, ako je motor blendera dovoljno snažan, od orašastih plodova možete dobiti ljepljivu smjesu pa je u ovom slučaju bolje koristiti mlin.