Važnost prehrane
3

O nedostatku kojih vitamina i minerala vegani moraju voditi računa

Klix.ba
Veganstvo, odnosno izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda u ishrani, proteklih godina bilježi sve veći porast. Za one koji su većinu svog života proveli konzumirajući hranu bogatu mesom i mlijekom prelazak na vegansku prehranu može donijeti brojne zdravstvene pogodnosti.

Britanski Independent piše kako je veganstvo posebno postalo popularno u Velikoj Britaniji od 2008. godine, odnosno da se od te godine bilježi porast osoba koje sebe opisuju kao vegani.

Motivi za vegansku prehranu se brojni počevši od vjerskih razloga pa do zabrinutosti za životinje i okolinu. Međutim, brojni ljudi prestaju jesti meso i mliječne proizvoda jer jednostavne žele se zdravije hraniti.

Istraživanja su pokazala kako veganstvo može imati brojne zdravstvene pogodnosti ukoliko je dobro planirani. Kod onih koji koji su većinu svog života proveli konzumirajući hranu bogatu mesom i mlijekom prelazak na vegansku prehranu dovest će do značajnih promjena u tijelu.

U prvih nekoliko sedmica osobe koje pređu na vegansku ishranu primjetit će određene promjene koje se odnose na energiju. Preporučuje se uzimanje voća, povrća i orašastih plodova jer ove namirnice povećavaju nivo vitamina, minerala i vlakana.

Kako bude odmicalo vrijeme bez konzumiranja hrane životinjskog porijekla, vjerovatno će doći i do određenih crijevnih promjena i to na način da će stolica biti učestalija, a moguće je da će doći do nadutosti. Razlog tome je veći sadržaja vlakana u crijevima i istovremeno povećanje ugljikohidrata koji fermentiraju u crijevima.

To u konačnici može dovesti do pozitivnih promjena kada je riječ o raznolikosti pozitivnih crijevnih bakterija jer naučnici vjeruju da je visoka raznolikost crijevnih bakterija korisna za cijeli sistem.

Brojni ljudi su nakon nekoliko mjeseci veganske prehrane kazali kako im je povećan unos voća i povrća pomogao u borbi s aknama. Veganima se savjetuje da posebnu pažnju obrate na vitamin D kojeg najviše ima u ribi, punomasnim mliječnim proizvodima, goveđoj jetri, sojinom mlijeku, jeguljama i ribljem ulju.

S obzirom na to da je vitamin D neophodan u održavanju zdravih kostiju, zubi i mišića, te da je njegov nedostatak povezan s rakom, srčanim bolestima, migrenom i depresijom, veganima se savjetuje posebno u zimskim danima da jedu mnogo hranjivih namirnica ili da vitamin D unose kao dodatak prehrani.

Dobro uravnotežena veganska dijeta sa niskim stepenom unosa soli i prerađene hrane nakon tri do šest mjeseci može imati impresivne prednosti kada je riječ o sprječavanju srčanih bolesti, moždanog udara te generalno za zdravlje kardiovaskularnog sistema i sprječavanje rizika od dijabetesa.

Ipak, približavajući se godini dana na veganskoj prehrani tijelu može nedostajati vitamina B12. Vitamin B12, cijanokobalamin, sudjeluje u sintezi DNK te u stvaranju eritrocita i proteina. Važan je za aktivnost živčanih stanica i raspoloženje te za rad srčanožilnog sistema.

Izvori ovog vitamina su riba i plodovi mora, meso, mlijeko i mliječni proizvodi i jaja. I u ovom slučaju vegani mogu unositi vitamin B12 kao dodatak prehrani, ali je u tom slučaju jako važno voditi računa o doziranju.

Nakon 30. godine života posebno se savjetuje unošenje što više povrća koje je bogato kalcijem poput brokula i kelja. Mnogi vegani ne zadovolje svoje potrebe za kalcijem u dovoljnim količinama što u konačnici može dovesti do problema s kostima. I u slučaju ovog minerala preporučuje se uzimanje kalcija kao dodatka prehrani.