Gastro
0

Novi propisi EU razljutili Dance zabranom tradicionalnog peciva

Klix.ba
Brisel je razbjesnio Dance kada je zakonom zabranio proizvodnju njihovog tradicionalnog peciva, kanelsneglera, odnosno rolni s cimetom.

Zabrana omiljenog peciva došla je nakon što je Evropska unija ograničila količinu kumarina, otrovne hemikalije koja se nalazi u cassiji, najčešće korištenom tipu cimeta.

Kanelsnegleri, veoma popularno pecivo u nordijskim zemljama, sadrži velike količine cimeta. Hardy Christensen, čelnik Asocijacije danskih pekara, već je saopćio kako je došao kraj rolnama s cimetom, onakvim kakve su do sada bile.

“Rolne s cimetom su tradicionalni danski pekarski proizvod. Već 200 godina proizvodimo hljeb i kolače s cimetom”, rekao je Christensen.

Zabrana je prati planove danske Agencije za sigurnost hrane u implementaciji propisa EU, koji ograničavaju količinu kumarina u svakodnevnim pecivima na 15 mg po kilogramu.

U Švedskoj je vlada proglasila njihova peciva sa cimetom tradicionalnim i sezonskim jelima, što im je omogućilo korištenje trostruko veće količine cimeta, 50 mg po kilogramu.

Danci se ljute na svoju vladu jer se nije zauzela za njihova peciva, kao što su to učinili Šveđani. Jednostavno su dali kanelsnegleru privremeni predah do februara.

Kritičari navode da bi prosječna osoba, da bi osjetila uticaje kumarina, morala pojesti tolike količine danskog peciva, da bi sigurno prije umrla od pretilosti.