Odličan dodatak jelu
4

Napravite kiseli zeleni paradajz za zimnicu uz jednostavan recept

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za zimnicu se može kiseliti razno povrće, ali posebno mjesto na stalažama kućnih ostava pripada kiselom zelenom paradajzu. Ususret zimi donosimo jednostavan recept za ovaj dodatak jelima.

Sastojci koji su vam potrebni za pet kilograma kiselog paradajza su dva i po litra vode, jedna šoljica esencije, jedna šoljica soli, jedna šoljica šećera, jedna kesica vinobrana te biber u zrnu. Ukoliko želite prepoloviti količinu, samo prepolovite sve sastojke i dobit ćete četiri tegle zelenog paradajza.

Zeleni paradajz prije redanja u tegle operite i posušite. Potom ga složite u tegle, tako da ne ostavljate puno prostora između svakog paradajza.

U duboku posudu sipajte vodu i sve druge sastojke te ih izmiješajte dok se ne otope. Takvom tekućinom zalijte paradajz u tegli. Potom teglu obložite prozirnom folijom i zatvorite poklopac. Tegle čuvajte na hladnom i mračnom mjestu dok se paradajz ne ukiseli.

Ovaj jednostavni recept za kiseli paradajz možete koristiti i za kišeljenje drugog povrća, a u kiseli paradajz možete dodati i nekoliko zelenih paprika.