Ukusni desert
13

Napravite delikatni bavarski mus od viška jabuka u vašoj kuhinji

Klix.ba
Foto: Yuki Sugiura/Guardian
Foto: Yuki Sugiura/Guardian
Dolaskom jesen, mnoge kuće pretrpane su jabukama s kojima domaćini više ne znaju šta napraviti. Slatke pite, sokovi i džemovi već su prevaziđeni te vam stoga donosimo recept za bavarski delikatni mus od jabuke.

Ukusni hladni desert možete pripremiti za desetak minuta, a kuhanje traje oko 40 minuta. Međutim, prije nego se počastite, dodatno ćete morati ohladiti mus oko dva sata.

Na početku pripreme, prvo morate napraviti kompot. Potrebni su vam dvije jabuke, 200 grama običnog šećera, sok od jednog limuna i dvije čajne kašike cimeta. Jabuke ogulite, izrendajte te potom u šerpi zagrijavajte sa šećerom i limunovim sokom na umjerenoj toploti. Miješajte dok ne dobijete pastu. Na kraju dodajte i cimet te ostavite da se ohladi.

Za mus su vam potrebni tri želatina, tri žumanca iz većih jaja, 2,3 decilitra mlijeka, 60 grama šećera u prahu i 230 grama slatkog vrhnja.

Kako biste napravili mus, ostavite želatin da nadođe u pola šolje hlade vode. Zatim napravite kremu miješanjem žumanaca, mlijeka i šećera na srednjoj temperaturi. Miješajte kremu dok se ne ukuha. Potom je ohladite, dodajte želatin i ponovo izmiješajte. Takvu smjesu u zdjeli stavite u veću zdjelu s hladnom vodom. Povremeno je miješajte dok se želatin u potpunosti ne stegne. Kada se želatin stegne, ponovo izmiješajte kremu.

Tako pripremljen bavarski mus ubacite u kompot i promiješajte. Vaš desert je takav spreman za serviranje.