Bogatstvo okusa
2

Napravite četiri jednostavna sira za vegane koje možete rezati

Klix.ba
Ovi recepti za sireve bez mlijeka sastoje se od orašastih plodova ili sjemena. Dobra su zamjena za obični sir jer orašasti plodovi imaju jednak nivo bjelančevina koje se nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Ove sireve je vrlo lako napraviti, a često će vas sastojci za pravljenje manje koštati nego obični sir. Hranjivi kvasac će dati okus sira, a ne treba zaboraviti ni to da je pun vitamina B, piše Nest and glow.

Dimljeni sir

Ovaj sir se pravi od indijskog oraha i dimljene paprike kako bi se dobio okus dimljenog sira.

Za njega će vam biti potrebno:

150 g indijskih oraha 40 g kvasaca 1 kašičica dimljene paprike 1 kašičica javorovog sirupa

1 kašika agar agar praha 1 čehne bijelog luka 1 limun ¼ kašičice kurkume ¼ kašičice kajanske paprike 350 ml vode prstohvat soli

Način pripreme:

Stavite 175 ml vode i sve ostale sastojke osim agar agar praha u blender. Miješajte dok smjesa ne bude glatka. U tavu stavite preostalih 175 ml vode i agar agar prah. Kuhajte pet minuta neprekidno miješajući. Skinite s vatre i dodajte izblendahnu smjesu, a potom stavite u hladnjak da se ohladi. Sir možete konzumirati pet dana, a ukoliko ga zamrznete, onda ga možete jesti naredna tri mjeseca.

Sir od suncokreta

Suncokretove sjemenke glavni su sastojak ovog veganskog sira. On će biti savršen za vašu vegansku pizzu.

Sastojci koji su vam potrebni:

140 g sjemenki suncokreta sok od jedne limete 3 kašičice kvasca 1 čehne bijelog luka

1 luk ½ kašičice kurkume ¼ kašičice kajanske paprike 2 kašičice bijelog misoa 1 kašičica agar agar praha 360 ml vode

Način pripreme:

Potopite sjemenke suncokreta u vodu najmanje deset minuta, a ako imate vremena ostavite ih da prenoće. U posudu s vodom pomiješajte agar agar i pazite da ne izgori. Ostavite da se smjesa ohladi. Isperite sjemenke suncokreta. Sve sastojke stavite u blender osim agar agar smjese. Izblendajte, a potom sjedinite s agar agar smjesom. Ohladite i uživajte u ovom ukusnom i zdravom siru.

Sir s pistacijama

Ovaj sir pistacije će učiniti bogatim i kremastim. Sastojci koji će vam biti potrebni su: 150 g pistacija 40 g kvasca 1 kašika javorovog sirupa 1 kašika agar agar praha 2 čehna bijelog luka 1 limun 1 kašika jabukovog sirćeta 350 ml vode prstohvat soli

Način pripreme ovog sira je isti kao i kod prethodnog.

Sir od ekstrakta kvasca

Ovaj sir u kombinaciji s orašastim plodovima garantira neodoljiv okus. Za njega vam je portrebno:

150 g indijskih oraha 1 kašičica kvasca 1 kašika jabukovog sirćeta 1 kašika javorovog sirupa 2 čehna bijelog luka ¼ kašičice kurkume ¼ kašičice kajanske paprike 350 ml vode 1 kašika agar agar praha

Način pripreme:

Stavite 175 ml vode i sve ostale sastojke osim agar agar praha i blendajte dok smjesa ne postane glatka. U drugu posudu stavite ostatak vode i agar agar prah i miješate pet minuta bez prestanka. Kada se smjesa ohladi dodajte joj izblendane sastojke, promiješajte, ohladite i uživajte. Ovaj sir možete konzumirati narednih pet dana.