|

Namirnice koje će vas učiniti mladima i zdravima

Namirnice koje će vas učiniti mladima i zdravima
10
Klix.ba
21.2.2017. u 20:09
89
komentara
10

dijeljenja
Hrana koju jedemo utječe na naše zdravlje, imuni sistem i izgled. Stručnjaci savjetuju da smanjimo unos masnoća koje nanose štetu i okrenemo se zdravim namirnicama.


1. Kefir

Fermentirano probiotičko mlijeko koje pomaže razvoju zdravih bakterija u organizmu koje jačaju imunitet. Dok je jogurt najpoznatiju probiotik u dijetama na Zapadu, kefir je još bolji izvor ovih bakterija.

2. JogurtBrojne su beneficije ovog mliječnog proizvoda, a neke od njih su jačanje kostiju i osjećaj sitosti. Bolje je od mlijeka za osobe koje su intolerante na laktozu.

3. Grah od sojeVrlo je popularan u japanskoj kuhinji. Ova vrsta graha se neće svidjeti svima jer ima poseban okus, ali pun je vlakana, proteina i dobrih bakterija koje hrane kosti mineralima. Ovaj grah je bogat vitaminom K2.

4. Kiseli kupusVrlo je popularan u kontinentalnoj Evropi. Bogat je vlaknima i vitaminima C, B i K te sodom, željezom i magnezijem.

5. MisoRiječ je o pasti koja se dobija dugotrajnim procesom fermentacije sojinih zrna, ječma, soli, riže, a katkad i pšenice. Koristi se kao lijek, zbog svojih specifičnih ljekovitih svojstava, prije svega u cilju poboljšanja rada probavnog sistema. Sadrži visok nivo vitamina, minerala i vlakana.

6. KimchiPikantno korejsko jelo koje se najčešće pravi od kupusa sadrži dobre bakterije, vitamine K i B2 te željezo. Odlično je za zdravlje.
Prijavi grešku


Komentari (89)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...