Gastro
0

Najzdravije voće za dug život

Sarajevo-x.com
Voće spada u grupu najzdravijih namirnica koje će zadovoljiti osjećaj gladi, ali i koje djeluju preventivno u borbi protiv raznih smrtonosnih oboljenja. Kako biste poboljšali način svog življenja i svoj imunološki sistem, potrebno je u svoj plan ishrane uključiti najzdravije namirnice, a to je definitivno voće.

Marelica Snaga marelice leži u beta-karotinu koji štiti oči. Naše tijelo pretvara beta-karotin u vitamin A koji je ključan u prevenciji od kancerogenih oboljenja. Jedna marelica u sebi sadrži 17 kalorija. Konzumirajte ih kao suho voće ili svježe, ali jedite ih redovno.

Paradajz Snaga paradajza je u tome što njegovi sastojci u tijelu djeluju kao antioksidanti. Istraživanja pokazuju da paradajz smanjuje rizik obolijevanja od raka debelog crijeva. Da biste zaštitili svoj organizam, dovoljno je dnevno pojesti samo pola paradajza. Jedan paradajz prosječne veličine ima samo 26 kalorija.

Grožđice Snaga grožđica jeste činjenica da ovo voće predstavlja odličan izvor željeza koje je od ključne važnosti za transport kisika u našoj krvi. Pola šolje grožđica ima 218 kalorija. Najbolji način da ih svakodnevno konzumirate jeste da ih dodate u svoju jutarnju porciju žitarica.

Smokve Smokve sadrže vitamin B koji smanjuje holesterol u krvi. Jedna smokva sadrži od 37 do 48 kalorija, a odlične su svježe i kao suho voće.

Limun Limun sadrži sve što je potrebno kako bi se smanjio rizik od kancerogenih oboljenja. Jedna kriška limuna ima samo dvije kalorije, a odlično ide uz ribu, u raznim salatama, sa povrćem i naravno u tečnom obliku sa vodom bez šećera.