Sačuvajte namirnicu
16

Na koje načine možete spriječiti bijeli luk da se prebrzo osuši

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bijeli luk je mnogima omiljeni dodatak jelima, a mana mu je ta što se prebrzo osuši. Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete spriječiti ovaj proces.
Najbolji način je da ga čuvate u mrežastoj vrećici ili platnenoj korpi na temperaturi od 15 do 18 stepeni Celzijusa, prenosi magazin Pink Villa.

Drugi način je da ga stavite u ladicu u frižideru zato što će tako zadržati vlažnost. Naravno, može stajati i u zamrzivaču, ali ga prethodno morate staviti u vrećicu i dobro zatvoriti. Imajte u vidu da ga trebate iskoristiti čim ga izvadite iz frižidera, u suprotnom će se početi sušiti.

Komadiće bijelog luka također možete staviti u teglu i preliti ih maslinovim uljem. Ovaj način je idealan ako planirate kuhati luk, a ulje možete iskoristiti za ukusnu salatu.

Podsjećamo, prema kardiologu Stevenu Gundryju, bijeli luk je jedna od najdragocjenijih namirnica kada je riječ o sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Druga istraživanja sugerišu da ne samo da je bijeli luk sjajan probiotik, već ima i antibakterijska svojstva, a jedući bijeli luk smanjujete i naslage u arterijama.