Jedite ga svakodnevno
20

Mineral zadužen za brojne procese u organizmu: Ove namirnice bogate su magnezijem

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Magnezij je neophodan za ljudsko tijelo i ujedno četvrti po redu najzastupljeniji mineral u našem tijelu. Sudjeluje u brojnim fiziološkim procesima, a poznato je da pruža benefite kao što su bolji san i zdravija probava.
Osim toga, odgovoran je za stvaranje proteina i provođenje zdrave funkcije mišića i živaca. U posljednje vrijeme, navodi se da smanjuje stres i tjeskobu pa se navodi da dodatno unosite namirnice koje su prirodno bogate ovim mineralnom.

Nutricionistica Brigitte Zeitlin navodi da namirnice bogate magnezijem mogu biti jednostavan i jeftin način da se brinite o sebi. Dnevni unos za muškarce iznosi oko 400 miligrama dnevno, dok je ženama potrebno oko 310 miligrama dnevno.

Špinat

Jedna šolja kuhanog špinata sadrži oko 150 miligrama magnezija. To bi značilo da žene mogu zadovoljiti potrebu magnezija samo ako konzumiraju dvije šolje kuhanog špinata dnevno. Probajte kuhani špinat staviti u tjesteninu i koristiti ga kao bazu za mesne okruglice.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su poznati kao odličan izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća, a imaju i pristojnu količinu magnezija. Jedna šolja badema ima oko 80 miligrama. Indijski oraščići i brazilski oraščići drugi su najbolji odabiri za međuobrok bogat magnezijem. Samo pripazite koliko ih jedete jer orašasti plodovi mogu biti kalorični.

Sjemenke tikve

Poput orašastih plodova, sjemenke su dobar izvor mnogih vitamina i minerala. Sjemenke tikve odličan su izvor posebno magnezija, a četvrtina šolje osigurava 42 posto dnevnog unosa magnezija.

Avokado

Avokado je uglavnom zapažen zbog svojih zdravih masnoća, ali je također izvor gotovo 20 vitamina, minerala i fitonutrijenata, a to uključuje četiri posto dnevne vrijednosti magnezija po porciji. Konzumacija avokada može biti povezana s općenito boljom ishranom, većim unosom esencijalnih nutrijenata i nižom tjelesnom težinom.

Tamna čokolada

Tamna čokolada se smatra zdravijom opcijom slatkiša. Kašika kakao praha ima čak 27 miligrama magnezija. U tom slučaju, ako birate tamnu čokoladu, one s većim udjelom kakaa imaju veću količinu magnezija.

Banane

Ljudi uvijek misle na banane kao na namirnice bogate kalijem, ali kalij nije jedini mineral koji dobivate. Jedna srednja banana također ima osam posto poželjnog dnevnog unosa magnezija. One su također jeftina i praktična namirnica te se dobro slažu s mnogim drugim namirnicama bogatim magnezijem, poput obogaćenih žitarica i maslaca od orašastih plodova.