Sarajevo
0

Mediteranska kuhinja i opuštena atmosfera u "Pravdi"

Sarajevo-x.com
Wine Bar & Restaurant "Pravda" je ove srijede svojim gostima priredila ugođaj Mediteranske noći.

Tokom ovih ljetnih prevrućih dana teško je odlučiti šta jesti i kako se rashladiti, ali kreativni tim "Pravde" se potrudio da vulkansko vrele julske sarajevske noći učini što ugodnijim i zabavnijim. U okviru noći svjetskih kuhinja, koje se svake srijede organizuju i manifestuju u ovome sarajevskom wine bar restoranu, gosti su uživali u mediteranskim delicijama, vrhunskim vinima i kreativnim koktelima. Kreativni meni Mediterana uglavnom je bio baziran na svježoj morskoj ribi, raznim školjkama i morskim plodovima. Gosti su takođe mogli da okuse razne sireve, agrume, marinirano povrće, u vrhunskom Istarskom maslinovom ulju, što je idealna kombinacija za lagani obrok u ovim nervoznim ljetnim danima.

Četvrtak u "Pravdi" je rezervisan za već popularni "mojito night" i/ili za neku od kreativnih varijacija jednog od najpoznatijih koktela na planeti. Gosti su mogli da probaju Mojito sa neizbježno svježom mentom, raznim svjezim voćem i varijacijama na tu temu, kao sto su Mojito sa raznim bobičastim voćem: borovnice, jagode, maline pa čak i "Frozen Mohito", koji je idealan da se konzumira tokom dana.

Kutak za ljubitelje Mojita

Mojito se inače prvi put pojavio na Kubi, između 1910. i 1920. Smatra se da je lokal "La Bodeguita del Medio" u Havani mjesto gdje je nastao originalni recept 1946. Ime koktela je kombinacija riječi vlažan (mojadito) i imena kulinarskog umaka (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića. Mojito se inače pravi sa vrhunskim kubanskim rumom, svježom mentom, friškom limetom i smeđim šećerom od trske i uz obilje drobljenog leda. Mojito se konzumira u periodu kada su velike vrućine jer djeluje osvježavajuće i rashlađujuće, a osoba za koju se mojito najviše veže jeste glavom i bradom Ernest Hemingway.