Instant slastica
68

Mađarica je savršen kolač koji se priprema za 15 minuta

Klix.ba
Ukoliko ste primorani u što kraćem vremenskom periodu napraviti ukusan kolač, mađarica je za takav poduhvat savršen izbor. Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka i vrlo jednostavnu pripremu oduševit ćete svoje goste.

Kompletan proces pripreme ovog kolača ne bi trebao trajati duže od 15 minuta, a čak i oni manje vješti u kuhinji mogu pristupiti spravljanju ove brze, ali ukusne slastice.

Za pripremu mađarice po tradicionalnoj recepturi potrebno vam je:

50 dkg glatkog brašna 20 dkg šećera u prahu 2 cijela jaja 5 dkg margarina 1 crveno vrhnje 1 prašak za pecivo

1 l mlijeka

9 dkg oštrog brašna 20 dkg šećera 20 dkg čokolade 1 margarin

15 dkg čokolade za kuhanje 12 dkg margarina 2 kašike ulja

Način pripreme:

U jednu zdjelu najprije sastavite brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, a zatim dodajte margarin i smjesu razradite rukama. Zatim dodajte umućena jaja i dvije do tri kašike crvenog vrhnja i do kraja umijesite tijesto.

Nakon toga tijesto podijelite na pet jednakih dijelova, zatim razvaljajte koru u veličini pleha i stavite na papir za pečenje. Prije pečenja na kori napravite nekoliko rupica viljuškom.

Nakon što se kore ohlade skuhajte kremu. U mlijeko stavite čokoladu i pustite da se mlijeko dovoljno zagrije. Brašno i šećer razmutiti u malo mlijeka i ukuhati kao puding u mlijeko i čokoladu. Tu smjesu kuhajte nekoliko minuta, maknite s vatre i odmah u kipuću smjesu dodajte margarin i dobro miješajte dok se margarin potpuno ne rastopi. Nakon toga kore premazati vrućom kremom.

Na samom kraju pripreme dolazi čokoladna glazura, ali tek nakon šest sati hlađenja kolača. Važno je istaći i to da čokoladu za glazuru treba isključivo kuhati na pari. No, kolač se može servirati i bez čokoladne glazure koja je po ovoj recepturi opcionalna.

Osim klasičnog recepta za mađaricu, postoji i dosta brži način pripreme koji vam ne bi trebao oduzeti više od 15 minuta vremena, a čiju okosnicu čine puding od čokolade i biskvit keks.