Gastro
101

Loša vijest, čokoljupci: Nestaje zaliha kakaa, čokolade jedemo više nego što možemo proizvesti

Klix.ba
Evo vijesti koja se neće svidjeti gotovo nikome: svijetu nestaje čokolade, tako bar kažu iz švicarske kompanije Barry Callebaut, najvećeg svjetskog proizvođača čokolade.

Najveći svjetski proizvođač čokolade je u 2013/2014. godini dostavio 1,7 miliona tona najpopularnije slastice, što se smatra rastom od 11,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Proizvodnja čokolade raste, a s njom i cijene, koje su se u posljednjih osam godina i više nego udvostručile. Također, čokolada se distribuira u sve manjim pakovanjima, a proizvođači je sve više kombinuju sa voćem, koštunjavim voćem, žitaricama i keksom.

Juergen Steinemann, izvršni šef kompanije Barry Callebaut, ističe kako bi do 2020. godine moglo doći do "potencijalne nestašice kakaa".

"Proizvođači čokolade širom svijeta bi do 2020. godine mogli pretrpjeti ozbiljne gubitke. Moguće je da dođe do nestašice kakaa zbog povećanih ekonomskih pritisaka na farme i proizvođače kakaa širom svijeta. Naš posao ovisi o održivim zalihama visokokvalitetnog kakaa, a vjerujemo kako bi osiguravanje budućnosti kakaa moglo ležati u manjim proizvođačima", pojasnio je Steinemann.

Još jedan od faktora koji značajno utječe na smanjene zaliha kakaa jeste i epidemija ebole u zapadnoj Africi, pogotovo ako se uzme u obzir da 70 posto svjetskih zaliha kakaa dolazi upravo iz zapadne Afrike. Sveopći haos i trenutne restrikcije u tom području učinile su da je svjetska proizvodnja kakaa uveliko smanjena.

Djelimični krivac za nestašicu kakaa također su bolesti i suša, kao i sami ljudi, koji osjećaju sve veću glad za slatkišima, a država koja prednjači u tome je svakako Kina.