Poslastica s orasima
0

Londonske punjene kruške u tijestu podsjećaju na bosansku baklavu

Klix.ba
Foto: The Guardian/Emily Kydd
Foto: The Guardian/Emily Kydd
Londonske poslastičarne bogate su slasticama od koštunjavog voća, jufke i agde koje podsjećaju na bosansku baklavu. Među ovim mirisnim desertima posebno mjesto zauzimaju kruške u tijestu punjene medom i orasima.

Ove mirisne kruške su pune medenih oraha i prekrivene zlatnim, hrskavim pecivom. Prema receptu engleske kuharice Thomasine Miers, za pripremu krušaka na ovakav način potrebno vam je dvadesetak minuta, a kuhanje traje otprilike 35 minuta.

Potrebne su vam tri velike oguljene kruške, 75 grama pistacija, 30 grama oraha, 30 grama hikori oraha, 75 grama meda, 75 grama zlatnog sirupa, jedan prstohvat soli, dvije kašike vode od narandžinog cvijeta, pola kašike mljevenog cimeta, četvrtina kašike aromatičnog začina kardamoma, dva pakovanja jufki od po 270 grama i 140 grama rastopljenog maslaca.

Zagrijte pećnicu na 170 stepeni celzija. Izrežite svaku krušku na pola od vrha do dna i odrežite malo sa strane tako da možete ostaviti krušku da stoji stabilno kao polovina avokada. Kašikom izvadite jezgro kruške i napravite malu, duboku rupu.

U blenderu krupnije izmiješajte orahe, 45 grama meda, dvije kašike zlatnog sirupa, so, sok od cvijeta narandže i aromatične začine. Napunite sredinu svake kruške ovom smjesom, a nekoliko kašika mješavine ostavite za dekoraciju.

Jufke podijelite na 18 kvadrata, u zavisnosti od veličine krušaka. Rastopite maslac i u njega umiješajte preostali med i zlatni sirup.

Slatkim maslacem potom premažite jufku, na nju stavite još jednu ili dvije jufke i ponovite isti proces. Punjene kruške stavite na sredinu premazanih jufki, a preostale krajeve jufki stisnite oko vrha. Premažite vanjski dio jufki sa još maslaca i stavite kruške na pečenje.

Ovu poslasticu pečete od 30 do 35 minuta, dok jufke ne dobiju zlatnu boju. Ostavite ih nakon pečenja da se ohlade pet-deset minuta, a potom ih servirajte sa sladoledom i preostalom smjesom od oraha.