Recept za pileći zabatak
23

Kuhar Miran Karić otkriva koje nam namirnice pomažu u jačanju imuniteta

E. Sk.
Kada kažemo Miran Karić, mnogi već znaju da se radi o poznatom bh. kuharu koji svoje kulinarske vještine često dijeli s pratiocima na društvenim mrežama.

Ovaj put, Miran je u razgovoru za Klix.ba govorio o tome koje su to namirnice koje nam u vremenu pandemije pomažu u jačanju imuniteta.

Osim toga, podijelio je s nama jedan od svojih recepata i to za pileći zabatak s pečenim grahom i leblebijom koja predlaže u zimskim mjesecima.

"Za jačanje imuniteta najbitnija je raznovrsna ishrana. Dosta svježeg voća i povrća, balansirani obroci, unos vitamina, minerala, proteina, masnoća i vlakana mora biti izbalansiran. Uzimajte dosta vitamina C te povrće i voće u raznim shakeovima. Kuhajte razne supice i čorbice jer osim što će vas zgrijati u hladnim zimskim danima, kroz njih možete unijeti mnogo kvalitetnih nutrijenata", savjetuje Karić.

Jedno od njegovih omiljenih jela tokom zime je pileći zabatak s pečenim grahom i leblebijom.

"U zimskom period volim da unosim jače i kaloričnije namirnice kao naprimjer grah, leblebiju, razna mesa, te sezonske salate, kisele salate koje su odličan izvor C vitamina, ali evo jedan brzi recept za vas", kaže nam Karić.

Pileći zabatak s pečenim grahom i leblebijom:

Pileći zabatak 4 komada Bijeli luk 3 čehna Svježi peršun Smeđi grah konzerva 300 grama (može i suhi ,ali prethodno ga skuhajte) Leblebija (slanutak ) 300 grama 1 limun Sol i biber Manja glavica crvenog luka Puter

Potrebno je, govori Miran, sitno nasjeckati crveni i bijeli luk. Zatim na laganoj vatri otopiti puter s malo ulja, da ne gori.

"Na istopljeni puter dodajte oba luka i pržite dok ne dobiju kristalni izgled i blago smeđu boju. Pileći zabatak marinirajte s korom pola limuna, 1 čehno bijelog luka, solju i biberom te malo svježeg peršuna i stavite pa papir za pečenje i ubacite u prethodno zagrijanu rernu na 220 stepeni 20 minuta. Obavezno tepsiju pokrijte folijom da piletina ne izgori, a foliju na kraju uklonite posljednjih pet minuta da piletina dobije boje", savjetuje Karić.

Kada se proprži luk, potrebno je dodati mu grah i leblebiju, začiniti i pržiti desetak minuta dok se ne dobije blaga kremasta tekstura od škroba iz namirnica.

"Okus priloga možete doraditi s nekoliko kapi limunovog soka i svježim peršunom. Uz ovo jelo možete napraviti ili svježu kupus salatu ili nešto od sezonskih kiselih salata", poručuje Karić.

Kada je riječ i vitaminu D koji se preporučuje u vremenu pandemije, ali je i generalno jako važan, Miran kaže da uz pravilnu ishranu trebamo i sunčeve zrake.

"Vitamin D se nalazi u dosta namirnica koje konzumiramo svakodnevno, a neke od njih su punomasno mlijeko kravlje, kozije mlijeko, možemo ga naći i u džigericama, kao i raznim morskim masnim ribama poput srdela, skuše te bakalara. Svakako sunce pospješuje razgradnju D vitamina. Tako da kada imate vremena spojite ugodno s korisnim, šetnja ili trčanje na suncu će goditi vašem tijelu i imunitetu", kaže Karić.

Kuhanje s djecom jako je važno, kaže nam na kraju. Može biti zabavno, ugodno i jako korisno.

"Djeci je već u početku zabavno da rade šta god roditelji rade, pa samim time i kuhanje. Jako je jednostavno uključiti djecu u kuhinji, dovoljno je da im date zanimaciju, naprimjer to može biti razbijanje jaja, dodavanje brašna u smjesu za palačinke, dodavanje začina i slično, naravno, tu je i valjanje tijesta", kaže Karić.

Najbitnije je, poručuje, shvatite da nered u kuhinji i nije problem ako zauzvrat dobijete aktivaciju vaših mališana i osmijeh na njihovom licu.

"Također, ako djecu uključite u procese kuhanja radije će probati nešto novo, posebno povrće, a to je jako važno i poželjno", smatra ovaj vrsni kuhar.