Jedite sat nakon buđenja
26

Konzumiranjem ovih namirnica za doručak imat ćete duži osjećaj sitosti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mnogi ljudi nemaju vremena za međuobroke, stoga je važno da im doručak bude obilan i zasitan. Zbog toga nije loše poznavati koje su to najbolje namirnice za prvi obrok u danu.
Nutricionistica Beth Warren navodi da je doručak važan obrok jer tada naše tijelo najbolje razgrađuje proteine. Ističe da tijelo prolazi kroz prirodni post tokom noći dok spavamo, tako da je ključno da organizam iz stanja gladovanja u roku od sat vremena od buđenja bude sit.

Jaja

Studija iz Internal Journal of Obesity otkrila je da su se ljudi koji su pojeli jaja za doručak osjećali sitije i zadovoljnije, a time su i manje jeli za ručak. To je zato što su jaja bogata proteinima.

Zobene pahuljice

Istraživanje International Journal of Food Science and Nutrition navodi da doručak sa složenim ugljikohidratima može pomoći kod osjećaja sitosti. Zobene pahuljice poznate su po tome što imaju topiva i netopiva vlakna te veliku količinu proteina.

Puding od chia sjemenki

Veoma popularan obrok je takozvani puding od chia sjemenki. Prije konzumacije potrebno je da chia sjemenke potopite u jogurt ili mlijeko preko noći. Ujutro ćete dobiti gušću smjesu u koju možete dodati omiljeno voće. Warren navodi da kada chia sjemenke nabubre one stvaraju masu sličnu gelu i daju odličan osjećaj sitosti.

Maslac od orašastih plodova

Maslaci od orašastih plodova odličan su izvor proteina i masti koji će vam dati veliku količinu energije. Najbolji način da ga konzumirate jeste da ga kombinujete s voćem ili dodate u smoothie.

Banane

Banane su odličan izvor zdravih ugljikohidrata koji će vašem mozgu brzo dati energiju potrebnu da počne razmišljati i donositi odluke za taj dan. Ovo voće je najbolje kombinirati s nekim izvorom proteina.

Tost od proklijalih žitarica

Hljeb s proklijalim žitaricama u kombinaciji s jajima daju dobar osjećaj sitosti. Nutricionistica Warren navodi da proklijalo zrno ima niži glikemijski indeks što znači da se brže pretvara u šećer u krvotoku nego druge vrste peciva što daje stabilniji dotok energije i sitosti.