|

Konzumacija podgrijane riže može dovesti do trovanja hranom

Konzumacija podgrijane riže može dovesti do trovanja hranom
11
Klix.ba
9.4.2019. u 09:46
6
komentara
11

dijeljenja
Konzumacija podgrijane riže može dovesti do trovanja hranom Ilustracija: Shutterstock
Riža je jedna od onih namirnica koje često skuhamo u velikoj količini pa je narednog dana ponovo serviramo kao prilog. Za razliku od krompirića, okus riže i dan poslije je isti, no većina ljudi ne zna da se ostacima riže lako mogu otrovati.
To nema nikakve veze s načinom na koji rižu podgrijavate, već je povezano s načinom na koji je skladištite. Naime, sirova riža na sebi ima Bacillus cereus, mikroorganizme koji se brzo razmnožavaju i koji mogu uzrokovati trovanje, čak i u slučajevima kada je riža skuhana.

Reader's Digest piše da problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se mikroorganizmi množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je koncentracija bakterija pa samim tim i mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovu situaciju, kuhanu rižu nemojte ostavljati na sobnoj temperaturi duže od sat vremena, a što prije je ostavite u frižider.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...