Uoči praznika
23

Koju hranu da jedete u većim količinama, ali s manje kalorija

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tokom prazničnih dana većina ljudi zaboravi na brojanje kalorija koje unosi, a kako bi uživali, zbog čega naknadno osjećaju krivnju. Naučnici poručuju da nema potrebe za tim i daju savjete koje količine praznične hrane može podnijeti vaš organizam da se ne bi osjećali loše ili dobili više kilograma.

Dr. Giles Yeo izdvojio je šest bezbolnih načina da smanjite unos kalorija.

  1. Ne prekuhavajte povrće, jedite ga svježe ili blago skuhano. Kalorije u celeru, mrkvi i gljivama povećaju se za 500 posto kad se povrće kuha dok potpuno ne omekša. Kuhanje razbija celulozu u biljkama što onemogućava probavljanje ovih namirnica i apsorpciju kalorija.

  2. Uživajte u slabo pečenom odresku, a ne reš-pečenom. Pečenje odreska minutu ili dvije može smanjiti unos kalorija za 50. Potpuno skuhani meso smanjuje mišićna vlakna u mesu i zbog toga se kalorije "lijepe".

  1. Piletina je zdrava kao tofu i jedina razlika je u vremenu koliko potrebno da probavi. Skoro stotinu posto kalorija tofua tijelo razgradi, dok se trećina kalorija kod piletine sagori tokom probave a 15 posto se "gubi" na neprobavljivo, gusto životinjsko tkivo. Piletina također ostaje u probavnom traktu duže od tofua, pa nam daje osjećaj sitosti duže.
  1. Jedite sirove umjesto pčene pistacije. U pakovanju od 30 grama badema ima 188 kalorija. Istraživanje pokazalo da zbog masnoća i proteina tijelo ne razgradi četvrtinu kalorija.

  2. Stavite masnoću u rižu kako bi vas zaštitila od ugljikohidrata. Kuhanje riže u tri faze smanjuje količinu kalorija za 60 posto. Prvo dodajte kašikicu kokosovog ulja u prokuhanu rižu. Ohladite je tokom noći. Zagrijte je ponovo sljedeće jutro. Ulje se ponaša kao barijeru za probavljanje ugljikohidrata i ona bukvalno samo "prođe" kroz organizam.

  1. Jedite veliku porciju doručka jer to utječe na smanjenje kilograma i održavanje linije. Osobe koje jedu velike porcije za doručak, a vrlo male za večeru su vitkije. Metabolizam nam je aktivniji danju, pa efektnije sagorijeva kalorije.

Podsjetimo, ženama je potrebno da unesu 2.000 kalorija, a muškarcima 2.500 kalorija dnevno kako bi njihov organizam radio ispravno.