Savjet za domaćice
34

Kako spriječiti krompir da proklija?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Krompir je glavna namirnica u mnogim domaćinstvima, ne samo zato što je isplativ, već i zbog svoje kulinarske svestranosti.

Bilo da je pire, pržen ili pečen, krompir može biti glavna zvijezda svakog obroka. Međutim, skladištenje može biti pravi izazov.

Nije rijetkost da ljudi naiđu na proklijale krimpire upravo kada žele napraviti ukusan obrok, ali uz ovaj trik naših baka zaboravite na klijanje i kvarenje krompira.

Pogled na proklijale krimpire u vašoj ostavi obeshrabruje, pogotovo kada ste isplanirali obrok. U proklijalom krompiru su povećane razine solanina – prirodnog spoja namijenjenog odbijanju štetočina, ali potencijalno štetnog ako se konzumira u velikim količinama.

To možete spriječiti. Ova jednostavna, ali učinkovita metoda vrti se oko tradicionalne prakse korištenja prirodnih elemenata za očuvanje svježine odnosno jabuka.

Možda se pitate zašto jabuke, ali one ispuštaju plin etilen, prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i nicanja krumpira. Spremanjem krumpira u košaru s nekoliko jabuka značajno produžuje njegov rok trajanja.

Prvo, važno je čuvati krumpir na hladnom i suhom mjestu, ali izbjegavajte hladnjak. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje umjesto da ga spriječi. Ako primijetite da se stvara nekoliko klica, jednostavno ih odrežite i upotrijebite krompir. Međutim, jaka prisutnost klica može značiti da je vrijeme da ga bacite.