1. Naručite hranu i jedite je u kući Studije su pokazale da ljudi više jedu kada nisu kući za svojim stolom. Ako već ne možete kuhati i sami sebi pripremati jelo, onda ga barem naručite u restoranu i ponesite kući. Tada ćete moći usput kupiti i nešto zdravo poput voća i povrća i pojesti tokom, odnosno nakon jela.
2. Izbjegavajte švedske stolove Mjesta gdje se hrana neprestano donosi, dakle nikada je ne nestaje, samo će vam povećavati apetit - čak i kada ste potpuno siti. Pokušajte izbjeći jedenje sa švedskih stolova ili ako baš nemate drugu opciju, onda idite na dijelove sa salatom, voćem, laganim supama, a izbjegavajte meso koje pliva u ulju i masti, tjesteninu i ostalu tešku hranu.
3. Držite se lagane hrane Mnogi restorani i fast foodovi imaju salate ili čak i neka pržena jela koja prilagođavaju vašem ukusu i željama. Zato tražite da vam se ne stavljaju majoneza ili kečap na jelo. Ili zamolite da vam se nešto ispeče na manje ulja. Nemojte se ustručavati da tražite da izostave neki umak koji je pun "teških" sastojaka.
4. Pazite na porciju Prije naručivanja upitajte kolika je porcija jela kako biste mogli odlučiti koliko je dovoljno za vas. Porcije u fast foodu i restoranima su uglavnom dva ili tri puta veće nego što bi osoba uopće trebala pojesti. Neki se ljudi jednostavno ne mogu zaustaviti dok ne vide dno tanjira pa ako ste vi jedna od njih, onda vam je ovaj savjet koristan. Pomoći će vam da se ne prejedate i da ne govorite sebi "ja sam sve ovo platio/la, zato ću i pojesti sve".
5. Pazite na glad i sitost Nemojte gubiti iz vida konačni cilj - biti sit, ali ne i punog stomaka. Ako znate unaprijed da ćete morati prisustvovati večeri gdje ćete obilno jesti, onda smanjite unost hrane tokom dana. Ne morate gladovati, ali nemojte ni pretjerivati. Osim toga, čak i ako vas mama/tetka/baka/nana tjeraju da pojedete sve iz tanjura jer je "to za vas zdravo", odbijte ukoliko osjećate da ćete "pući".