Svestrana upotreba
13

Kako iskoristiti tekućinu od kiselih krastavaca

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste ljubitelj kiselih krastavaca, vjerovatno ste se pitali šta uraditi kada završite s teglom i morate odlučiti šta ćete učiniti sa ostatkom soka. Iako je mnogima prva pomisao prosuti ga i baciti u smeće - postoji mnogo načina za ponovno korištenje ove tekućine.

Možda ćete se iznenaditi da sok od kiselih krastavaca ima neke prilično zanimljive zdravstvene prednosti, što je razlog više da ga još bolje iskoristite.

Voda od kiselih krastavaca može se iskoristiti za pravljenje umaka, marinada, a nerijetko se preporučuje samostalno ispijanje ove tekućine zbog brojnih dobrobiti po organizam.

Komponente soka od krastavaca pomažu u balansiranju šećera u krvi, poboljšanju nivoa holesterola i reguliranju visokog krvnog pritiska. Također, ako je vaš sok od kiselih krastavaca fermentiran, a ne konzerviran, dobijate dodatne prednosti.

Ako ponovo koristite sok od kiselih krastavaca kupljen u trgovini, velike su šanse da će trajati duže od domaćeg soka od kiselih krastavaca, zbog konzervansa komercijalnog kvaliteta.

Kiselo povrće

Ostatak soka od slanih kiselih krastavaca savršen je za pravljenje novih kiselih krastavaca ili drugog ukiseljenog povrća. Narežite krastavce i drugo povrće po želji - dodajte ih u teglu i budite kreativni.

Ovo je sjajan način da iskoristite dodatne komade povrća iz drugih jela, kao što je salata. Ali nemojte dodavati dodatnu tekućinu, jer će to poremetiti kiselost i slanost, što utječe i na okus i na sposobnost kiseljenja.

Zamjena za sirće

Samo nekoliko kašika aromatične tečnosti od kiselih krastavaca može različite recepte brzo učiniti ukusnijim. Koristite ostatak soka od kiselih krastavaca umjesto (ili kao dodatak) sirćetu i soli u receptima za krompir salatu ili druga jela po želji.

Marinada za meso

Većina marinada za omekšavanje mesa sadrži ključne sastojke poput sirćeta i soli. Dodavanje namirnica poput bijelog luka, soli, bibera pa čak i malo šećera poboljšava okus i krajnji rezultat. Kako sok od kiselih krastavaca može biti zamjena za sirće, istovremeno može poslužiti kao sastojak u marinadi.

Kokteli

Dodajte kašiku ili dvije ostatka soka od kiselih krastavaca u željeni koktel za "slani udarac" i zasigurno drugačiji okus od onog na koji ste navikli.

Sos za pomfrit

Napravite sopstveni sos za pomfrit (ali i druga jela) ovako: 2 kašike majoneze, 1 kašika kečapa, 1/2 kašičice bijelog luka u prahu i 1 kašika soka od kiselih krastavaca. Dobro promiješajte i uživajte.