Korisni recepti
17

Kako iskoristiti bjelance: Napravite ukusni čokoladni mus ili Whiskey Sour koktel

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Brojni su recepti u kojima je sastojak samo jedan dio jajeta, pa često onaj drugi ostane neiskorišten. Britanski kuhar Tom Hunt donosi odličan način kako iskoristiti bjelance i napraviti čokoladni mus.

Bjelanca se mogu iskoristiti za pravljenje puslica, ledenog deserta sorbeta, mogu se pretvoriti u sočne koktele, a na vrhu liste bi trebao biti ukusni čokoladni mus.

Za pripremu ove poslastice potrebna su vam četiri bjelancete, četvrtina kašike limunovog soka, 100 grama crne čokolade i 20 grama nerafiniranog šećera.

Otopite čokoladu na pari ili u mikrovanoj pećnici. U međuvremenu, umutite bjelanca i limunov sok dok ne dobijete čvrsti snijeg, a potom dodajte šećer. Potom u otopljenu čokoladu dodajite kašiku po kašiku bjelanaca, miješajući smjesu.

Tako pripremljen mus sipajte u čaše i ostavite u frižideru prije serviranja. Prilikom posluživanja, možete na vrh deserta stavljati istopljenu čokoladu ili mrvice čokolade.

Britanski kuhar podsjeća kako se od bjelanaca uvijek može napraviti i koktel Whiskey Sour koji se spominjao davne 1870. godine. Ovaj koktel se pravi od viskija, limunovog soka, šećera i malo bjelanceta. Sve sastojke jednostavno stavite u shaker sa malo leda i snažno izmiješajte. Nakon toga sipajte piće u čaše.