Savjet kuhara
11

Kako da spriječite suze dok režete luk? Jedna namirnica može biti jednostavno rješenje

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Rezanje luka može biti prilično neugodno iskustvo jer izaziva osjećaj peckanja i suze u očima, međutim, to možete spriječiti koristeći limunov sok.

Luk je aromatičan i neizostavan dio mnogih jela, ali često njegova priprema nije tako ugodna jer izaziva suze prilikom rezanja. I dok svi tvrde da imaju najbolji trik za smanjenje suza pri rezanju luka, kuhari se služe još jednom kuhinjskom namirnicom.

Naime, trik koji je podijelila turska kuharica Meliz Berg koju prepoznaju po nadimku Meliz Cooks na društvenim mrežama, a koji preporučuju i drugi profesionalni kuhari, jeste korištenje limuna.

@melizcooks

The most simple recipe; delicious, store-cupboard friendly, easy on the pocket, vegan AND gluten free. What a winner. My Baba’s Domatesli Pirinç Çorbası (Dad’s Tomato & Rice Soup). Full recipe on page 110 of #MelizsKitchen and on the @jamieoliver website as part of the Jamie Oliver Cookbook Club for the month of March - just google “Dad’s Tomato & Rice Soup” and it’ll be the first recipe that comes up! 🍅🍚🧅🌿🍋🙌🏼 #melizcooks #tomatosoup #ricesoup #pirinççorbası #tomatoes #tomato #rice #storecupboardsoup #storecupboardrecipe #storecupboardcooking #recipe #dinnerideas #recipeoftheday #simplerecipe #easycooking #simplecooking #familyfood #familyrecipe #simpleingredients #reels #recipereels #f52grams #veganrecipe #plantbasedrecipe #glutenfree #midweekmeals

♬ original sound - Meliz Cooks
Kako se može vidjeti na snimku pripreme jednog od njenih recepata za čorbu, Meliz prije rezanja luka limun prereže na pola i namaže dasku za rezanje limunovim sokom.

Enzim koji uzrokuje da aminokiseline u luku izazovu osjećaj peckanja dobro funkcionira na određenom pH rasponu. Kiselina poput limuna ili sirćeta će usporiti enzim koji dovodi do suza.

Usporavanje enzima luka koji izaziva suze ima još jednu prednost: održava aminokiselinu netaknutom koja daje luku njegovu sposobnost poboljšanja okusa u receptu.