Jednostavno rješenje
17

Kako da spriječite da vam se riža slijepi tokom kuhanja? Dodajte joj ovaj sastojak

Piše: N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko se mučite da spremite rižu tako da bude adekvatne teksture i okusa, kuharica Jeanine Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuhanja dodate malo maslinovog ulja.

Bijela riža može biti fantastičan dodatak zdravoj večeri, ali često može biti bljutavo jelo ako je ne skuhate kako treba. Mnogi jednostavno kuhaju rižu u vodi, ali to može uzrokovati da se ona zalijepi tokom kuhanja, što rezultira kašastom rižom.

Međutim, kuharica Jeanine Donofrio podijelila je da je jednostavan način da se dobije savršeno kuhana i mnogo pahuljastija riža dodavanje malo maslinovog ulja u vodu.

"Pomiješajte opranu rižu, vodu i ulje u loncu. Promiješajte vodu, zatim poklopite lonac i smanjite vatru kako bi lagano krčkala", rekla je.

Dodavanje ulja u lonac s kipućom vodom pomaže u sprečavanju lijepljenja riže jedna za drugu, smanjujući mogućnost da postane ljepljiva. Malo ulja također pomaže u smanjenju viška škroba u riži, čineći je mnogo pahuljastijom.

Ovo je jednostavan način da znatno poboljšate teksturu bijele riže, a također će joj dati prekrasan sjajni završetak, tako da će izgledati mnogo primamljivije kada je poslužite.

"Pravi se za manje od 30 minuta, a uvijek rezultira mekanom, pahuljastom rižom", kazala je.

Treba napomenuti da ova tehnika kuhanja funkcionira samo s bijelom rižom. Manje je učinkovita sa smeđom rižom, jer je smeđa riža prirodno manje ljepljiva i potrebno je duže vrijeme za kuhanje, što smanjuje učinkovitost ulja.