Kako da spriječite da vam se riža slijepi tokom kuhanja? Dodajte joj ovaj sastojak

Bijela riža može biti fantastičan dodatak zdravoj večeri, ali često može biti bljutavo jelo ako je ne skuhate kako treba. Mnogi jednostavno kuhaju rižu u vodi, ali to može uzrokovati da se ona zalijepi tokom kuhanja, što rezultira kašastom rižom.
Međutim, kuharica Jeanine Donofrio podijelila je da je jednostavan način da se dobije savršeno kuhana i mnogo pahuljastija riža dodavanje malo maslinovog ulja u vodu.
"Pomiješajte opranu rižu, vodu i ulje u loncu. Promiješajte vodu, zatim poklopite lonac i smanjite vatru kako bi lagano krčkala", rekla je.
Dodavanje ulja u lonac s kipućom vodom pomaže u sprečavanju lijepljenja riže jedna za drugu, smanjujući mogućnost da postane ljepljiva. Malo ulja također pomaže u smanjenju viška škroba u riži, čineći je mnogo pahuljastijom.
Ovo je jednostavan način da znatno poboljšate teksturu bijele riže, a također će joj dati prekrasan sjajni završetak, tako da će izgledati mnogo primamljivije kada je poslužite.
"Pravi se za manje od 30 minuta, a uvijek rezultira mekanom, pahuljastom rižom", kazala je.
Treba napomenuti da ova tehnika kuhanja funkcionira samo s bijelom rižom. Manje je učinkovita sa smeđom rižom, jer je smeđa riža prirodno manje ljepljiva i potrebno je duže vrijeme za kuhanje, što smanjuje učinkovitost ulja.