Gastro
75

Kafa pomaže u sprečavanju bolesti srca, dijabetesa i različitih vrsta raka

Klix.ba
Godinama su kružile priče da je kafa štetna, no, Američki komitet za savjetovanje o ishrani ima čvrste dokaze da je pijenje tri do pet šolja kafe dnevno potpuno bezazleno, kao i da ta količina kafe zapravo može pomoći u borbi protiv teških bolesti.

Kafa je drugo najpopularnije piće nakon vode, a Američki komitet za savjetovanje o ishrani ju je stavio na listu zdravih namirnica jer posjeduje dokaze da pijenje tri do pet šolja dnevno ne šteti ljudskom organizmu, nego da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, kao i da štiti od Parkinsonove bolesti.

Međutim, važno je napomenuti da pića bogata kofeinom nisu isto što i kafa. Njih adolescenti trebaju izbjegavati, a odrasli ih mogu piti samo u umjerenim količinama. Ovakva pića imaju dovoljno kofeina da uzrokuju nesanicu i ubrzan rad srca, no, kafa u razumnim količiinama uopće nije štetna.

Kafa i bijela kafa su korisne za zdravlje, ali ne i kremaste i zaslađene verzije koje nude kafići. Analize koje uključuju i 59 studija su pokazale da kafa smanjuje rizik od mnogih vrsta raka, uključujući rak pankreasa, jetre, dojki i prostate. Kafa sadrži više od 1.000 hemikalija od kojih neke sprečavaju nastanak raka.

Kafeinska kiselina sprečava rast tumora, a kafestol stimuliše antioksidanse u ćelijama koji se bore protiv raka.

Četiri ili više šolje kafe dnevno smanjuju rizik od moždanog udara.

Međutim, ne bi svako smio piti pomenutu količinu kafe svakodnevno. Trudnicama se savjetuje da ne priju više od dvije.