Slatki lijek
6

Južnokorejci napravili sladoled za liječenje mamurluka

Klix.ba
Južna Koreja važi za azijsku zemlju u kojoj ljudi najviše piju alkohol pa je pravljenje lijeka za mamurluk logičan slijed događaja. Riječ je o sladoledu za mamurluk koji je nazvan Gyeondyo-bar.

Gyeondyo-bar ima okus grejpa s malom količinom orijentalnog voćnog soka od stabljike suhog grožđa. Sok od grožđica je sastojak koji se u Koreji smatra lijekom za mamurluk još od 1600-ih godina, kada je kao takav spomenut u jednoj knjizi.

Studija iz 2012. godine koja je objavljena u časopisu The Journal od Neuroscience otkrila je da ekstrakt grožđica može smanjiti učinke opijenosti kod štakora.

"Gyeondyo-bar u prijevodu znači 'drži se' i solidariše se s teškoćama onih koji moraju raditi nakon noći bogate alkoholom i pruža utjehu onima koji moraju rano doći na posao nakon besane noći", navodi se su saopćenju lanca trgovina Withme FS koja je napravila sladoled.

Rezultati istraživanja iz 2013. godine pokazali su da je Južna Koreja godišnje izgubila osam milijardi dolara zbog slabe produktivnosti, medicinskih troškova i ranih smrti izazvanih upravo konzumacijom alkohola.