Komentari (78)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ajvar je zakon,mogu 100 tegli pojesti.
praznih ili punih 100 tegli?
E bas si glupan :D
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
odrastao sam na domacem ajvaru i cijeli zivot ga jedem. gdje drugi stavljaju majonezu i kecap, ja stavljam ajvar. jednostavno ne mogu da shvatim kako ljudi mogu ona sranja da jedu, a imaju domaci proizvod kao ajvar pred nosom
Ja sam odrastao uz miris baruta i zvuk granata.. Samo se toga sjecam :(
Ajvar ide uz sve samo mi uz čevape nije baš najbolji tu majoneza preuzima primat koja također može biti i domaća ;)
Uzivam u spravljanju zimnice, a ajvara posebno. Cijela mahala zamirise :). I nikad 'kupovni' ne moze biti kao domaci. Jedino sto ne volim je esencija, ja pravim bez.
Bujrum celems za 10 dana :). Tad cu ga praviti, a uvijek se nadje nekoliko tegli viska ;)
Hehe bas sutra pravim ajvar :D
Solidan recept, ali moje iskustvo pokazuje da bi dosljednom primjenom recepta kuhanje trajalo duplo više. Cilj je da se tokom kuhanja eliminiše sva voda i nema potrebe ocijedjenu vodu dodavati da bi se onda ona ukuhavala. Kad se baci sva ocijedjena voda na ovoliku količinu paprike i patlidžana potrebno je najmanje 4 sata kuhanja. U ajvar se ne stavlja esencija dovoljan je konzervans ulje i so. Obavezno staviti istu količinu šećera kao i soli. Šećer ubija kiselost od paprika. Što se tiče ekonomičnosti uvijek se više isplati pripremati nego kupovati. Pošto ne gledam serije na TV onda imam sasvim dovoljno vremena da pripremim zimnicu. Prošle nedjelje sam kupila 24 kg paprike 8 kg patlidžana i 1/2 kg bijelog luka i sve platila 40,00 KM dvije litre ulja 4,10 KM, šećer i so ni 0,20 KM struja i plin 5,00 KM i za 50,00 KM sam dobila 17 tegli ajvara (3,00 KM po tegli).
moze li bez konzervansa a i bez esencije?
kod mene nema konzervansa, samo ulje, so i termika obrada.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
najbolji ajvar koji sam ikad jeo pravi Melisa iz sela Vladicici kod Gorazda.Ima blagi i ljuti.Moze se poruciti i za Sarajevo: +387 61 246 703
nece se javi
cijena..Hvala
Ja kupujem ovaj iz Amerike :) http://www.mojsmeh.si/wp-content/uploads/2012/10/apple-ivar.jpg
kod nas se to nikad nije pravilo, eventualno džem...
Džem od paprika, genijalka si.
[email protected] sta mi znamo kako se u evropskoj uniji ajvar pravi.............
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
sreca pa ne ide limun u ovo jer je limun sada luksuz :)
....1
<3
nadam se da zena uMene ovo ne cita....brate dragi,mogu oni pravit industrijski ajvar i ostalu zimnicu,ali to je 0 bodova spram onoga sto moja stara napravi......ajvar,ljutika,bestilj itd.....sve okusi za medalju...............
Obozavam ajvar, jos ako je ljut...premija..uhhh
A sto niste napisali za ovaj recept vam je potreban novac. A odakle, nema pare Djole.
ko ovo jos jede?
ja jesam...
idi i jedi kečap, majonezu i one gluposti iz meka
AJ VAR mi upade u oko :)