Solidan recept, ali moje iskustvo pokazuje da bi dosljednom primjenom recepta kuhanje trajalo duplo više. Cilj je da se tokom kuhanja eliminiše sva voda i nema potrebe ocijedjenu vodu dodavati da bi se onda ona ukuhavala. Kad se baci sva ocijedjena voda na ovoliku količinu paprike i patlidžana potrebno je najmanje 4 sata kuhanja. U ajvar se ne stavlja esencija dovoljan je konzervans ulje i so. Obavezno staviti istu količinu šećera kao i soli. Šećer ubija kiselost od paprika. Što se tiče ekonomičnosti uvijek se više isplati pripremati nego kupovati. Pošto ne gledam serije na TV onda imam sasvim dovoljno vremena da pripremim zimnicu. Prošle nedjelje sam kupila 24 kg paprike 8 kg patlidžana i 1/2 kg bijelog luka i sve platila 40,00 KM dvije litre ulja 4,10 KM, šećer i so ni 0,20 KM struja i plin 5,00 KM i za 50,00 KM sam dobila 17 tegli ajvara (3,00 KM po tegli).
moze li bez konzervansa a i bez esencije?
kod mene nema konzervansa, samo ulje, so i termika obrada.
Prikaži sve komentare (78)