|

Jede vam se sladoled za doručak? Samo naprijed, jer vas čini pametnijima

Jede vam se sladoled za doručak? Samo naprijed, jer vas čini pametnijima
62
Klix.ba
15.6.2019. u 22:18
44
komentara
62

dijeljenja
Jede vam se sladoled za doručak? Samo naprijed, jer vas čini pametnijima Ilustracija: Shutterstock
Iako nam službeno ljeto dolazi za sedam dana, ljetne vrućine su nam već zakucale na vrata, a šta bolje osvježava od sladoleda u ovim prevrućim danima. Prvi sladoled se pojavio 1880. godine. Postoji legenda da je sladoled nekada služio čak i kao lijek.
Naime, italijanski sorbeti napravljeni od vode i slatkih voćnih sokova davali su se pacijentima s visokom temperaturom.

Ono što su istraživanja u Japanu otkrila jeste da vas konzumacija sladoleda za doručak može učiniti pametnijim, piše Marie Claire.

Naime, istraživači koji su proveli istraživanje u Japanu otkrili su da su učesnici koji su imali sladoled za doručak imali brže reakcije te da su bili u mogućnosti mnogo učinkovitije obraditi informacije od onih koji nisu konzumirali ovaj kremasti desert.

Studija profesora Yoshihiko Koga s Univerziteta Kyorin sugerira da za doručak trebate pojesti kuglu sladoleda kada želite da sebi pružite "mentalni poticaj".

Ova istraživanja su dokazala i da nas sladoled ne čini manje nervoznim.

Koga je otkrio slične rezultate kada je učesnicima dao i čašu hladne vode, ali je utvrđeno da kugla sladoleda daje veći nivo mentalne stimulacije. No, vi svakako kuglu sladoleda sebi možete pripremiti i čašu hladne vode jer dobit ćete dvostruko više pameti i dvostruko se više rashladiti.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...