Gastro
62

Japanski ambasador u BiH: Ćevapi su odlični, ali probajte i nikujagu ili suši

Piše: I.P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas u prostorijama Hotela Europe održana prezentacija japanske hrane, a u organizaciji Ambasade te zemlje. Građani su imali priliku naučiti tehnike i sastojke koji su potrebni u pravljenju vrhunskog jela sa Istoka.

Japanska jela suši i tempura jako su poznata u svijetu i u Bosni i Hercegovini, ali kuhinja dalekog Japana je i pored ovih jela izuzetno raznolika pa je danas predstavljen meni koji možete napraviti u svojoj "bosanskoj“ kuhinji.

"Kvaliteta japanske hrane u BiH je zadovoljavajuća mada japanske namirnice nisu dostupne u vašoj zemlji. Sastojke nabavljamo uglavnom iz Beča, ali današnju prezentaciju smo u potpunosti prilagodili namirnicama koje se mogu naći i u Sarajevu u mnogim specijaliziranim prodavnicama“, objašnjava za Klix.ba ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki.

Događaju su prisustvovali brojni predstavnici ambasada, ali i "obični“ Bosanci i Hercegovci jer je ovaj događaj namijenjen upravo građanima koji se do sada nisu susretali sa japanskom kulturom, a samim time i japanskim jelima i kuhinjom.

"Nažalost, u Sarajevu nema japanskih majstora. U glavnom gradu BiH postoje dva suši restorana, gdje je jedan od kuhara prošao obuku u Kaliforniji kod japanskog suši majstora, a vlasnik drugog lokala je obuku također prošao kod japanskog kuhara“, rekao je ambasador Yamazaki koji u BiH radi već tri godine.

“Bosanska hrana mi sa zaista sviđa, posebno ćevapi i bosanski lonac. S druge strane, Bosanci nisu posebno upoznati sa japanskom kuhinjom, upravo zato je ovaj događaj savršena prilika da se hrana moje zemlje približi običnim građanima BiH“, poručio je Yamazaki.

Među jelima koja se mogu napraviti bez potrebe naručivanja sastojaka iz Beča nalaze se dashi, miso shiru, tempura, teriyaki, goma-ae i mnoga druga.

Jedno od prezentovanih jela bilo je i nikujaga, dinstano meso sa povrćem.

Sastojci:

-800ml temeljca (u 2l vode neposredno prije ključanja staviti 40g prethodno natopljene i ocijeđene kombu alge, a nakon ključanja staviti 60g bonito listića ili shiitake gljiva) -100ml sakea ili suhog martinija -30ml mirina -75ml soja sosa -40g šećera -500g krompira -100g luka

-250g mljevenog goveđeg mesa -ulje

Oguliti krompir i narezati ga na komadiće. Narezati luk koji potom zajedno sa krompirom i mesom kratko popržiti u na vreloj tavi. Dodati temeljac, soja sos, sake, mirin, šećer i kuhati 30 minuta.