Lako ga je napraviti
6

Iskoristite prednosti zobenog mlijeka, ukusne alternative mlijeku životinjskog porijekla

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zobeno mlijeko je ukusna, ali i najuravnoteženija veganska alternativa mlijeku životinjskog porijekla. Zbog brojnih ljekovitih svojstava, zobeno mlijeko postaje svakodnevni dio ishrane u mnogim domovima.

Zob je žitarica bogata vlaknima i bjelančevinama, ali i vitaminom A, željezom i kalcijem. Zobeno mlijeko sadrži dva puta više vitamina A nego kravlje, što znači da je dovoljna tek čaša zobenog mlijeka da u organizam unesete neophodne hranjive tvari. Ova vrsta mlijeka rješenje je za sve osobe koje su netolerantne na laktozu.

S obzirom na to da je bogato vlaknima, zobeno mlijeko utječe na smanjenje holesterola u krvi i poboljšanje probave. Osim toga, ima zanemariv sadržaj masti, a niska količina kalorija čini ga zdravom alternativom mlijeku životinjskog porjekla.

Stručnjaci preporučuju da zobeno mlijeko konzumiraju svi kako bi poboljšali rad crijeva, želuca i srca. Kako biste napravili zobeno mlijeko kod kuće potrebni su vam organski uzgojena zob, prečišćena voda i morska so.

Zobene pahuljice potopite u prečišćenu vodu i ostavite da stoji 30 minuta (možete i duže). Nakon toga zob iscijedite i dobro je isperite. Zatim ubacite zob u blender, dodajte tri šolje vode i morsku so. Kada dobijete ujednačenu smjesu iscijedite je, sipajte u staklenu posudu i ostavite u frižider.

Ukoliko volite slatko mlijeko dodajte med ili zaslađivač po želji.