Domaći kremasti sir
9

Iskoristite jogurt kojem je istekao rok trajanja i napravite zabavne labneh kuglice

Klix.ba
Foto: Tom Hunt/The Guardian
Foto: Tom Hunt/The Guardian
Ukoliko jogurt ostavite na sobnoj temperaturi, poslije toga neće biti neupotrebljiv. Počet će se fermentirati u koloniju kvasca i bakterija koje se mogu iskoristiti za pripremu raznih delicija.

Najbolje je da kupujete jogurt bez aditiva ili šećera, ukoliko želite iskorisiti sve njegove prednosti, uključujući zdrave probiotike kao što su lactobacillus i bifidus, bakterije neophodne za naš sistem varenja.

Rok trajanja zanemarite. Umjesto toga, probajte jogurt i provjerite je li još ukusan. Ukoliko nije iskoristite ga za pripremu kremastog umaka ili domaćeg labneha koji možete poslužiti uz maslinovo ulje i razne začine.

Labneh ili domaći sir od jogurta vrlo je jednostavno napraviti, a može biti odlična poslastica za vaše goste. Potrebno vam je 500 grama jogurta kojem je istekao rok trajanja, so, maslinovo ulje, bilje i začini kao što su komorač, origano, latice ruže, sumak, cvijeće kukuruza, crveni biber ili čili.

Prvi korak jeste da dobro izmiješate so i jogurt. Potom stavite ovu smjesu u gazu te postavite u posudu tako da ne dodiruje dno. Ostavite da se jogurt cijedi u frižideru 12 ili 24 sata.

Surutku koja se ocijedi možete piti, a od dobivenog sira napravite kuglice koje uvaljate u maslinovo ulje, a potom u neki od začina ili mješavinu više začina. Kuglice možete čuvati u tegli s maslinovim uljem i potom servirati uz začine.

Lebneh pripremljen kod kuće može trajati nekoliko dana. Proizvod čuvajte u frižideru.