Život na biljkama
1

Inspiracija i u kuhinji: Savjeti najpoznatijih vegana na svijetu

B. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poznate osobe često se, po nekim svojim navikama, ne razlikuju mnogo od drugih ljudi, a sada su odlučile podijeliti svoje recepte s nama.

Veganska prehrana postaje sve popularnija, prenosi  Hello! Bilo da su razlozi humani ili zdravstveni, veganstvo postaje način prehrane mnogim ljudima, pa su tako i brojne poznate osobe otkrile kako su prešle na vegansku hranu.

Mi vam predstavljamo savjete poznatih vegana koji vam mogu biti inspiracija.

Zamijenite jaja mungo grahom, kao Kim Kardashian

U junu 2019. godine Kim Kardashian je obavijestila svoje pratitelje na Instagramu da postaje veganka i postavila fotografiju svog doručka uz opis: "Život baziran na biljkama". Ovaj obrok podrazumijevao je omlet od mungo graha. Naime, ovaj omlet bez jaja pojavio se više puta na njenom Instagram profilu, čime je Kim dokazala da biti vegan ne znači obavezno i veliku žrtvu.

Olakšajte sebi ulazak u veganstvo, kao Meghan Markle

Meghan Markle izjavila je još 2016. godine za jedan časopis: "Pokušavam više prakticirati vegansku prehranu tokom sedmice, a onda imam malo više slobode u tome kakvim ću se uživanjima prepustiti vikendom".

Nađite inspiraciju na internetu, kao što je to učinila Lucy Watson

Kada je davala svoje savjete o tome kako postati vegan, Lucy Watson je rekla: "Postoji toliko mnogo članaka i objava na društvenim mrežama koje vas mogu inspirirati. Nedavno sam napravila pizzu od granole i podijelila je na Instagramu i ljudima se svidjela. Tako mnogo divnih ljudi na ovoj društvenoj mreži ima prehranu temeljenu na biljkama. Oni konstantno postavljaju recepte kako bi inspirirali svoje pratitelje i pomogli im na najlakši način započeti taj način života".

Očistite svoj dom od svih proizvoda koji nisu veganski, baš kao Lea Michelle 

Zvijezda serije Glee, Lea Michelle rekla je jednom časopisu: "Učinila sam svoj dom potpuno veganskim, što smatram da je veoma važno. Ako svoj dom održavate zdravim, onda ćete težiti i takvim obrocima, a ne lošim stvarima. Iz tog razloga, napunila sam ga voćem i povrćem".

Kada jedete izvan kuće, budite sigurni da kod kuće imate rezervnu opciju, kao i Ariana Grande

Pjevačica Ariana Grande priznala je sljedeće: "Teško je hraniti se vani, zato se držim onoga što mi je poznato: voća, povrća i salata, a kada dođem kući, pojest ću još nešto".

Koristite aplikacije da otkrijete veganska mjesta u vašoj blizini, poput Tiffany Watson

Tiffany Watson je priznala: "Pogledajte Instagram, pogledajte aplikaciju Sretna krava, planirajte stvari unaprijed i bit će zabavno! Tako ćete pronaći nova mjesta, a i pomoći će vam biti uzbuđeni na svom putovanju".

Hranite se žitaricama, rižom, lećama i grahom, kao i Ellen Pompeo

Zvijezda serije 'Uvod u anatomiju' Ellen Pompeo, kaže: "Uopće ne mislim da je teško, zapravo je puno lakše, jer meso morate kuhati kako se ne bi pokvarilo. Žitarice, leća, riža i grah, to može stajati u ostavi".

Umjesto burgera uzimajte zamjene za meso, kao što to radi Kate Mara

Glumica Kate Mara o svojoj prehrani priča: "Trenutno sam potpuno opsjednuta veganstvom i burgerima bez mesa i glutena. Prvi put kada sam ih probala, pomislila sam kako mora da sam sve učinila pogrešno, jer je izgledalo tako krvavo, zbog cvekle. Sada sam potpuno navučena! Spremam ih na kokosovom ili maslinovom ulju, dodam krišku veganske Americane i stavim u lepinju bez glutena, dodajući začin poput kečapa ili salate".

Po ugledu na Natalie Portman, budite sigurni da unosite vitamine

Holivudska glumica Natalie Portman, izjavila je: "Ujutro obično jedem zobenu kašu ili avokado tost… Također uzimam i vitamine, vitamin D i prenatalne vitamine koje još uvijek koristim. Uzimam dozu B12 jednom mjesečno, jer je to jedina stvar koju ne dobijate kroz vegansku hranu".

Zamijenite meso za tofu, kao Peter Dinklage 

Sudeći prema natpisima u novinama, kada je Peter Dinklage morao jesti meso tokom snimanja Igre prijestolja, glumac ga je mijenjao za tofu, kako gledatelji ne bi primijetili razliku.

Koristite UberEats kako biste otkrili vegansku hranu u blizini, kao i Billie Eilish

Ova 18-godišnja pjevačica i tekstopisac, 2019. godine se udružila s UberEatsom kako bi razgovarali o njenim omiljenim veganskim restoranima širom Amerike, kojima bi mogla pristupiti s ove aplikacije dok putuje. Inače, Billie Eilish je priznala i da je opsjednuta naručivanjem veganskog burita.