Nemojte ih praviti
3

Greške u skladištenju banana dovode do bržeg propadanja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Banane izgledaju savršeno kada ih kupita, ali vrlo brzo postanu crne i kašaste. Vjerovatno pravite uobičajne greške prilikom skladištenja banana.

Iako postoji mnogo načina na koje ih možete iskoristiti banane i nakon što počnu crniti, ipak sigurno želite da vam duže traju te da ih jedete kao zdravu grickalicu, evo kako ćete duže biti svježe.

Skladištenje banana vam možda ranije nije ni palo na pamet, ali ako voće ostane svježe, manje ćete trošiti i moći ćete ga rjeđe kupovati te tako uštedjeti novac na duge staze.

Savjetuje se da skladište banane same jer će plinovi koje proizvodi voće uzrokovati da sazrijevaju i brže se pokvare. Držite ih na sobnoj temperaturi jer će hlađenje učiniti da im kora pocrni, a banane će prenijeti svoj miris na ostatak frižidera.

Stručnjak za hranu Tash Blythe vjeruje da banane ne treba držati u posudi za voće, već ih umjesto toga treba čuvati na radnoj površini.

Također, trebate ih čuvati i dalje od vlage, sunčeve svjetlosti i previsokih temperatura. Previše toplo mjesto ubrzati će proces zrenja, stoga izbjegavajte da ih držite u blizini pećnica ili toplih uređaja.

Još jedna pouzdana metoda je korištenje prozirne folije. Sve što treba da uradite je da omotate folijom oko peteljke banane kako bi bi banane duže ostale svježe.